Ο Μάικ Πομπέο στο State Department δεν προκάλεσε χαμόγελα στο Πεκίνο

Η Κίνα είχε μια ειδική σχέση με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, αλλά πιθανότατα δεν θα συμβεί το ίδιο με τον διάδοχό του Μάικ Πομπέο. Ο Τίλερσον που εκδιώχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου με σκληρά σχόλια για τις κινεζικές κινήσεις στη νότια Σινική Θάλασσα.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του προειδοποιούσε για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Παρόλα αυτά, αναφέρουν αναλυτές, το Πεκίνο μάλλον δεν χάρηκε από την αποπομπή Τίλερσον ούτε από τον διορισμού του Πομπέο, που και αυτός στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η Κίνα αποτελεί αντίπαλο και ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Ο Πομπέο μάλιστα θεωρείται περισσότερο οπαδός της επιθετικής πολιτικής έναντι του πιο μετριοπαθούς Τίλερσον ο οποίος αμφισβήτησε την πολιτική Τραμπ με Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Κίνα, αλλά και αυτή των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει με επιφύλαξη τον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ ελπίζοντας πως οι τόνοι θα πέσουν σταδιακά.

Ο Πομπέο φαντάζει περισσότερο «γεράκι» στα μάτια των Κινέζων που βλέπουν μια πιο επιθετική στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική με τον εν λόγω επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θεωρούν πως θα φέρει αβεβαιότητα και κινδύνους.