Ο λόγος της τιμής του αξιωματικού… “Αδειούχος” αιχμάλωτος επιστρέφει

Όταν ο Βρετανός, αιχμάλωτος, λοχαγός Ρόμπερτ Κάμπελ έλαβε, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, μια επιστολή που τον ενημέρωνε πως η γηραιά μητέρα του πεθαίνει και έχει εκφράσει την επιθυμία να τον δει για τελευταία φορά, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα.

Ο Κάμπελ είχε ενταχθεί στον Βρετανικό στρατό το 1903. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Γαλλία, ως διοικητής λόχου του 1ο Τάγματος του Συντάγματος East Surrey. Στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν ο Κάμπελ ανέλαβε τη διοίκηση του τάγματος, ως ο αρχαιότερος, εν ζωή, αξιωματικός. Ωστόσο στην επόμενη γερμανική επίθεση ο Κάμπελ τραυματίστηκε βαριά και αιχμαλωτίστηκε.

Οι Γερμανοί τον μετέφεραν σε νοσοκομείο στην Κολωνία, όπου ανάρρωσε και κατόπιν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Μαγδεμβούργο. Εκεί, το 1916, τον βρήκε η επιστολή της μητέρας του. Ο Κάμπελ ήταν απελπισμένος και σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον Γερμανό αυτοκράτορα, τον κάιζερ Γουλιέλμο, ζητώντας το απίθανο, δηλαδή να του επιτραπεί να επισκεφτεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων ο κάιζερ έδωσε πράγματι άδεια δύο εβδομάδων στον Βρετανό λοχαγό, με τον όρο να δώσει τον λόγο του ως αξιωματικός ότι θα επέστρεφε. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr