Ο κορονοϊός μας έκανε να ξεχάσουμε τους τουρκικούς S-400 και την Ιντλίμπ;

Η επιδημία του κοροναϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και η οποία δεν φρόντισε να ενημερώσει τις υπόλοιπες χώρες για την ακραία επικινδυνότητά του, εξαφάνισε από την επικαιρότητα θέματα, που μας ενδιαφέρουν καθώς επηρεάζουν την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τους εταίρους μας -τρομάρα τους- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα παράδειγμα είναι το ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Μόσχα, διότι έπρεπε να αποδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν την πίστη του στη φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Του κόστισε μερικά δισεκατομμύρια…

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Συρία και η διαμάχη για την Ιντλίμπ. Απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι το νέο μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα στον Έβρο, θα μπορούσε να προέλθει από εκεί, και στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Μετά και την αθλιότητα των Ευρωπαίων, να επιβάλουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, μπορεί η μεγάλη εθνική επιτυχία στον Έβρο, να μετατραπεί σε εθνική ήττα.

Όχι επειδή η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα το επιτρέψουν. Αλλά διότι οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι μπορεί εκβιαστικά να το επιβάλουν στην Αθήνα. Σε τούτη την περίπτωση εύχομαι ότι η απάντηση του πρωθυπουργού θα είναι αυτή που περιμένουν όλοι οι Έλληνες, εκτός βεβαίως της αθηναϊκής ελίτ, που είναι μονίμως υποταγμένη στο χρήμα, στο κέρδος, ανεξάρτητα αν …δώσουμε και ένα ακατοίκητο νησί! Ένα τρίτο παράδειγμα, που ίσως αποδειχθεί και πιο σοβαρό, είναι η Λιβύη. Τα ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας το τελευταίο διάστημα είναι αποκαλυπτικά.

Σε ότι αφορά τους S-400 τα δεδομένα είναι τα εξής: Σύμφωνα με τους Τούρκους, την πρώτη εβδομάδα Απριλίου θα είχαν εγκατασταθεί πλήρως και θα είχαν ενεργοποιηθεί. Δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση, και οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί έχουν σιωπήσει. Φαντάζομαι λόγω του κοροναϊού. Και λογικό είναι.

Έψαξα λίγο το θέμα και κατάλαβα πως παραμένει σε ισχύ η απειλή των κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA, όταν η Τουρκία θέσει σε λειτουργία το ρωσικό σύστημα. Και εδώ είναι το «πρόβλημα». Αρχικά οι Αμερικανοί είπαν ότι η αγορά και μόνο θα προκαλούσε κυρώσεις. Στη συνέχεια δήλωσαν και στην ιστοσελίδα μας ότι η μεταφορά τους στην Τουρκία θα ανάγκαζε την Ουάσιγκτον να τιμωρήσει την Άγκυρα. Και τώρα μας λένε -υπό καθεστώς ανωνυμίας- ότι η λειτουργία των S-400 σημαίνει και σκληρές κυρώσεις… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ