Ο κορονοϊός και η μείωση της παραγωγής στις συζητήσεις των μελών του ΟΠΕΚ

O οργανισμός των χωρών εξαγωγέων πετρελαίου ΟΠΕΚ και η Ρωσία συσκέπτονται στη Βιέννη για μία μείωση της παραγωγής τους και την πιθανότητα να επισπεύσουν τη σύνοδό των αρμόδιων υπουργών, που προβλέπεται για τις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου Ασέμ Τζιχάντ.

Σήμερα και αύριο, η τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα συζητήσουν για τη μείωση της τιμής προσφοράς του αργού πετρελαίου σε συσχετισμό με την επιδημία του κορωναϊού, προκειμένου να βοηθήσουν το καρτέλ να ρυθμίσει τα ποσοστά παραγωγής του, με στόχο την τελική διαμόρφωση της τιμής του.

«Είναι απαραίτητη μία μείωση βάσει των αναγκών της αγοράς και των συνεπειών της επιδημίας του κορωναϊού; Ιδού τι θα συζητήσει η επιτροπή, επί τη βάσει των τεχνικών αναφορών που της έχουμε υποβάλει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιχάντ, τονίζοντας πως «όποια νέα μείωση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί παρά κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου».

Η σύνοδος τούτη έχει προγραμματισθεί για τις 5 και 6 Μαρτίου, όμως μπορεί να επισπευσθεί «αναλόγως των αναγκών της αγοράς και της εξέλιξης του νέου κορωναϊού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συζήτηση ενδέχεται να καταλήξει στην πρόταση για συμπληρωματική μείωση της παραγωγής «κατά 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα», εκτίμησε χθες ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της Oanda.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του προϊόντος από τον Ιανουαρίου του 2019 και το βαρέλι του Μπρεντ έχει πέσει κάτω από το συμβολικό όριο των 60 δολαρίων. Σε ένα μήνα έχει χάσει 11,9% καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την έξαρση της επιδημίας του κορωναϊού στην Κίνα, η οποία αποτελώντας τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, συνιστά έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ