Ο κορονοϊός γονατίζει την Ευρώπη… οι αριθμοί της πανδημίας του COVID-19

Η επέλαση του κορονoϊού στην Ευρώπη σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας ομιχλώδους εποχής. Η ασύμμετρη απειλή μιας απρόσμενης πανδημίας γονάτισε τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία μόνο θωρακισμένη δεν αποδείχθηκε ενώπιον της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών, μετά τη γρίπη του 1918-19. Ένα γραφικό χωριό του αυστριακού Τυρόλου –γνωστό και ως “Ίμπιζα των Άλπεων”– θεωρείται το πιθανότερο “εκκολαπτήριο” του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η εξάπλωση ήταν ραγδαία και μαζί με αυτήν και η εκτόξευση του αριθμού των νεκρών. Παγκοσμίως, η μακάβρια λίστα ξεπέρασε το φράγμα των 10.000, ενώ οι μισοί από αυτούς καταγράφονται στην Ευρώπη. Όσο καλπάζει ο ιός τόσο ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στα ευρωπαϊκά εθνικά συστήματα υγείας, πολλά εκ των οποίων ήταν ήδη επιβαρυμένα από περικοπές τα προηγούμενα χρόνια.

Συνάμα, οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το τεράστιο οικονομικό κόστος. Γι’ αυτό και ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη σειρά μέτρων. Στη μάχη ρίχνεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ένα πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να προσφερθεί ρευστότητα στην τραυματισμένη αγορά. Η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία θεωρείται βέβαιη, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθός της.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο». Παράλληλα με την οικονομία, όμως, δοκιμάζεται και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία δεν μοιάζει φτιαγμένη για τα δύσκολα. Ο τρόπος που η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτή τη δοκιμασία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό εάν το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα θα βγει με ενισχυμένη συνοχή ή θα εισέλθει σε τροχιά αποδόμησης.

Η πρώτη περίπτωση Ιταλού ασθενούς καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, ο κορονοϊός θερίζει, αφήνοντας στο πέρασμά του χιλιάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα και ένα έθνος σε κατάσταση σοκ. Παρότι από τα πρώτα ακόμα κρούσματα στη Γιουχάν της Κίνας, οι ιταλικές τηλεοράσεις κάλυπταν το φαινόμενο με ιδιαίτερη επιμονή, οι Ιταλοί αντέδρασαν, αντιμετωπίζοντάς το σαν κινδυνολογία. Αυτό επέφερε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αυστηρή καραντίνα

Επιπλέον, το γεγονός ότι η επιδημία ξεκίνησε από το Μιλάνο, γνωστό για τον πλούτο και την έντονη κοινωνική ζωή του, συνέβαλε δραματικά στην εξάπλωση. Πλέον, τα 60 εκατ. των Ιταλών βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα, έχοντας δει την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται πλήρως. Πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση, η οποία και αναμένεται να παραταθεί και το επόμενο διάστημα, υπερβαίνοντας την αρχική καταληκτική ημερομηνία της 3ης Απριλίου.

Παιδιά δεν επιτρέπεται να επισκεφτούν τους γονείς τους ούτε εγγόνια τους παππούδες, ενώ αν κάποιος βγαίνει έξω για περπάτημα πρέπει να είναι μόνος του. Εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών, η χώρα εξάγει εικόνες αποκάλυψης. Εκατοντάδες φέρετρα μεταφέρονται από στρατιωτικά φορτηγά, νοσούντες παραμένουν στα σπίτια τους εγκλωβισμένοι με τους νεκρούς συγγενείς τους, ενώ γεμίζουν τους διαδρόμους νοσοκομείων κρεβάτια στοιβαγμένα με ανθρώπους που αγωνίζονται να αναπνεύσουν.

Συγχρόνως, όμως, η πολύπαθη Ιταλία μετατρέπεται και σε σύμβολο αισιοδοξίας και επιβίωσης. Πολίτες δίνουν ραντεβού καθημερινά στα μπαλκόνια τους. Χορεύουν, κάνουν γυμναστική και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Δημοφιλείς καλλιτέχνες οργανώνουν συναυλίες από το σπίτι τους, οι οποίες προβάλλονται ζωντανά από τα σόσιαλ μίντια με τίτλο «κανείς μόνος».

Ακόμα και όταν η μπόρα κοπάσει, η γειτονική χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν οικονομικό κυκεώνα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ΑΕΠ της θα μειωθεί 8%. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Σχεδιάζεται αυτά να διατεθούν στην αγορά στους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει βάλει λουκέτο, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλές βιομηχανίες, μη εξαιρουμένων των εταιρειών υψηλής ραπτικής. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ