Ο Κίσινγκερ, η χούντα, η ΗΠΑ, το πραξικόπημα στην Κύπρο και η Τουρκία

Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ερευνών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, William Hyland, παραδίδει στον Χένρι Κίσινγκερ την πολυσέλιδη αναφορά του με το χρονολόγιο των ενεργειών βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τελικά δεν εμπόδισαν αλλά άνοιξαν τον δρόμο για το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, που έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Ακόμη και από αυτό το αμερικανικό έγγραφο διαπιστώνεται ότι παρά τα μηνύματα που υπήρχαν και έφθαναν και από άλλες πλευρές η Ουάσινγκτον άφησε να εξελιχθεί η κατάσταση και απέφυγε κάθε έντονη παρέμβαση προς τον Ιωαννίδη ώστε να βγάλει από το μυαλό του κάθε σκέψη ανατροπής του Μακαρίου.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ LIBERAL

Παρά το γεγονός ότι σε πολλά έγγραφα καταγράφεται ως αμερικανική θέση η αντίθεση σε κάθε ενέργεια εναντίον του Μακαρίου, κάποιο «αόρατο χέρι» παρενέβαινε και ανέβαλε διαρκώς αυτή την παρέμβαση, που ίσως να είχε αλλάξει τον ρου των εξελίξεων. Ο Τάσκα, ο οποίος επέμενε διαρκώς ότι δεν χρειάζεται παρέμβαση ευθέως προς τον Ιωαννίδη, ενώ ήδη από τον Μάιο η CIA ενημέρωσε αρμοδίως ότι ο Ιωαννίδης σχεδιάζει την απομάκρυνση του Μακαρίου, δεν μπορεί να ενεργούσε μόνος και να επέβαλε την επιλογή του απέναντι σε άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες που προειδοποιούσαν για το τι θα συμβεί. Και προφανώς κανείς δεν πείθεται ότι ο Χ. Κίσινγκερ, απόλυτος κυρίαρχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συμμορφωνόταν απλώς στην… εμμονή του υφισταμένου του.

Και συγχρόνως διαβεβαίωναν τον Μακάριο ότι είχαν κάνει αυστηρό διάβημα στον Ιωαννίδη δημιουργώντας στον Κύπριο ηγέτη παραπλανητική εικόνα για τις αντιδράσεις της χούντας. Ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί σε αυτή την πρόωρη «νεκροψία», που σκοπό είχε περισσότερο να κουκουλώσει παρά να αναζητήσει τις αμερικανικές ευθύνες για το πραξικόπημα, παραδέχονται ότι πιθανόν ο Ιωαννίδης είχε παρερμηνεύσει τη στάση τους, θεωρώντας ότι του έδιναν το πράσινο φως για το πραξικόπημα. Κι όμως, ενώ αυτό καταγράφεται στα αμερικανικά τηλεγραφήματα, κανείς δεν φρόντισε ώστε να λυθεί αυτή η… παρεξήγηση. Το πραξικόπημα χωρίς την παρέμβαση των Αμερικανών ήταν αναπόδραστο και έτσι δόθηκε η αφορμή για την προαναγγελθείσα τουρκική εισβολή. Για την οποία επίσης η αμερικανική διπλωματία ουδέν έκανε για να την αποτρέψει… Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή