Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ με τον Τζ. Πάιατ στον ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη (ΦΩΤΟ / upd.)

Εξαιρετικής σημασίας, δεδομένων των εξελίξεων, ήταν η συνάντηση που είχαν πριν λίγη ώρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γνωστών φιλελληνικών αισθημάτων Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο εν αποστρατεία Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η συνάντηση διεξήχθη, όπως αναμενόταν, σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, ενδεικτικό των πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, αυτή τουλάχιστον την εποχή. Στη χρονική συγκυρία της επίσκεψης αναφέρθηκε και ο ΥΕΘΑ στα πρώτα του λόγια προς τον Αμερικανό Γερουσιαστή.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μενέντεζ μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο έχουν καταθέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο νομοσχέδιο με προβλέψεις εξαιρετικά σκληρές για την Τουρκία, σε περίπτωση που προχωρήσει με την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας S-400. Σύμφωνα με το HELLAS JOURNAL καταγράφηκε ο ακόλουθος διάλογος μόλις μπήκαν στην αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση:

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Απόλαυσα την συνέντευξη σας στην “Καθημερινή”

ΜΕΝΕΝΤΕΖ: Και που να με ακούγατε να τη δίνω και στα Ελληνικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρωτοβουλία σας για το νομοσχέδιο που αφορά στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και το θεωρούμε πολύ σημαντικό αλλά και την πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα.

Δήλωση του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη on camera κατά την υποδοχή του Γερουσιαστή ΗΠΑ Bob Menendez στο ΥΠΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Θα ήθελα να καλωσορίσω εσάς και το επιτελείο σας εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα τα οποία αφορούν στην κατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.

Απόλαυσα τη χθεσινή σας συνέντευξη στην ‘’Καθημερινή’’.

Αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρόσφατη πρωτοβουλία σας η οποία αφορά στο Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς όπως είναι και αυτή η πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα.

Καλώς ορίσατε λοιπόν.