Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι ένας πόλεμος θα έχει κόστος για την Τουρκία και…

Ο Ερντογάν δεν «τρελάθηκε» όπως πολύ συχνά ακούμε, από όσους θέλουν να εξηγήσουν –επιδερμικά– τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου. Υιοθετεί μια συγκεκριμένη τακτική, που θεωρεί πως θα τον οδηγήσει στην επίτευξη του στρατηγικού του στόχου, ο οποίος είναι ο έλεγχος της περιοχής. Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί πως μπορεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και να είναι αυτός ο ηγέτης. Αυτό ηχεί στα αυτιά μας εξωπραγματικό, «εκτός εποχής», ωστόσο δεν μπορεί τούτο να υποβαθμιστεί καθώς πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο μεν σχεδιασμό, αλλά που βαθμηδόν υλοποιείται.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί διά της στρατιωτικής ισχύος να επιβάλει αυτό το σχέδιο του και έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Είναι, δηλαδή, ικανός για όλα. Η επεκτατική του πολιτική, που είναι ταυτισμένη με τη θεωρία του «ζωτικού χώρου» («Lebensraum»), των επεκτατικών πολέμων, παραπέμποντας στον Χίτλερ και στις μεθόδους του. Στηρίζεται σε αυτή τη θεωρία –αυτό δείχνει το νήμα των εξελίξεων– και στη βάση της διαμορφώνει την τακτική του.

Παρακολουθούμε καθημερινά πως το καθεστώς της Άγκυρας γίνεται πιο επιθετικό, επιστρατεύει μια ρητορική πολέμου και προσπαθεί να εκφοβίσει. Η επιδίωξη, ο στόχος του, είναι συγκεκριμένος και στέλνει το μήνυμα πως θα τον πετύχει ακόμη και με πόλεμο. Στέλνει καθημερινά απειλές στο «δίδυμο», όπως το χαρακτηρίζει, Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων (δεν αναφέρεται σε Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει «εκλιπούσα») ενώ τα πυρά του στρέφονται επίσης κατά της Γαλλίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουν στην Άγκυρα πως ένας πόλεμος θα έχει κόστος και για την Τουρκία. Είναι προφανές πως χρησιμοποιεί την απειλή πολέμου για να εξασφαλίσει τα όσα παράνομα και παράλογα αξιώνει, στο διπλωματικό πεδίο. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή