Ο Ερντογάν εξακολουθεί να “χορεύει” τους Αμερικανούς… δεν τον “αναλύουν”

Η Τουρκία και ο πρόεδρος της, προκαλούν προβληματισμό στην Ουάσιγκτον, και στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο, καθώς αδυνατούν να αναλύσουν σωστά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους στέλνει πολύπλοκα και διαφορετικά μηνύματα. Ενώ είχαν ελπίδες ότι θα έσπαγε ο κρίκος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή το Ιντλίμπ, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τελικά τον ομόλογό του της Ρωσίας απογοητεύοντας τους Αμερικανούς. Άλλοτε δίνει υποσχέσεις, που ποτέ δεν τηρεί, αλλά δυστυχώς ακόμα τις πιστεύουν μερικοί γραφειοκράτες, άλλες φορές τους εκπλήττει με τα αιτήματά του για αγορά αμερικανικού οπλισμού και κάποιες φορές εξαπολύει επιθέσεις, στις οποίες -υπό άλλες συνθήκες- οι Αμερικανοί θα απαντούσαν με βίαιο λόγο.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι παρακολουθούντες εκ του σύνεγγυς τα τουρκικά πράγματα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ομιλούν με τέσσερις διαφορετικές «γλώσσες» όταν πρόκειται για την Τουρκία: Άλλα λέει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του, άλλα το Πεντάγωνο, άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλα ο απεσταλμένος για τη Συρία, πρέσβης Τζέφρι, ο οποίος βρίσκεται εντελώς μέσα στη τσέπη του Ερντογάν, στον οποίο υπόσχεται τον ουρανό με τα άστρα, με αποτέλεσμα να πιστέψει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ιντλίμπ.

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, έχει αποκλειστεί από τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, αλλά στο τέλος θα αποφασίσει -όπως πάντα- ο κ. Τραμπ. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Ότι θα μπορούσε να πειστεί από τον Ερντογάν να διαπράξει και αυτό το λάθος. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται, πάντως, τίποτα στον ορίζοντα… Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες δύο περιστατικών, που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι οι Αμερικανοί επιτέλους «ξυπνούν»:

Το πρώτο συνέβη στην ενημέρωση του Πενταγώνου, όταν ο εκπρόσωπος άδειασε με δέκα λέξεις τον Ερντογάν, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι στην Ουάσιγκτον μαλάκωσαν, και λίγο-πολύ, αποδέχονται την παρουσία των ρωσικών S-400 στο τουρκικό έδαφος. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι συζητά με την αμερικανική κυβέρνηση την αποστολή Patriot για να στηριχθούν οι τουρκικές δυνάμεις στον πόλεμο με τον αλ Άσαντ στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας έκοψε τον βήχα του Τούρκου προέδρου λέγοντας ότι όσο παραμένουν οι S-400 στην Τουρκία, αυτή δεν θα πάρει το σύστημα Patriot. Εξέφρασε με ακρίβεια τη θέση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα θεωρείται «ανυπάκουος» από το περιβάλλον του προέδρου Τραμπ. Το δεύτερο αφορά στο κείμενό μας, της περασμένης Κυριακής. Ασκήσαμε σκληρή κριτική στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος σε ομιλία του στην Αθήνα είχε παρουσιαστεί «Πόντιος Πιλάτος», ερωτώμενος για την κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στον Έβρο.

Η παρέμβαση του κ. Πάλμερ, θεωρήθηκε ότι ήταν πιο κοντά στην Τουρκία και προβλημάτισε τους Έλληνες αξιωματούχους, που τις πληροφορήθηκαν, καθώς λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Τραμπ και αποκόμισε ότι είχε την υποστήριξή του για τον τρόπο με τον οποίο δρα η Ελλάδα στα σύνορά της. Μετά την Αθήνα, ο κ. Πάλμερ επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, την πόλη που λατρεύουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και για την οποία σχεδιάζουν να την μετατρέψουν σε ενεργειακό κέντρο και σε στρατιωτική βάση. Εκεί, όχι μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Πάλμερ μας εξέπληξε. Ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτές τις εντολές είχε. Είπε:

«Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της». Ποιος θα το περίμενε; Οι Αμερικανοί στηρίζουν την Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο… Πως θα συμβεί αυτό, φαντάζομαι θα το πληροφορηθούμε σύντομα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ