Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους Τούρκους… όργανο εξουσίας οι ιμάμηδες

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία με φόντο τη διαμάχη για τα σκίτσα του Μωάμεθ επικεντρώνει ανάλυση στην νέα έκδοση του Spiegel. «[…] Στην τελετή στη μνήμη του Πατί ο Μακρόν δεν επέμεινε απλώς στο δικαίωμα δημοσίευσης σκίτσων, αλλά χαρακτήρισε και το ισλάμ θρησκεία ”που βρίσκεται διεθνώς σε κρίση”. Ο Ερντογάν συνέστησε στον Μακρόν να δει ψυχίατρο ενώ έστειλε τα ψηφιακά στρατεύματά του στον πόλεμο προπαγάνδας κατά της Γαλλίας. Και τώρα η τελευταία είναι αντιμέτωπη με μποϋκοτάζ, από την Ιορδανία μέχρι και το Πακιστάν.

“Σε πολλά τμήματα του ισλαμικού κόσμου δεν έγινε καν γνωστή η αφετηρία της όλης συζήτησης, δηλαδή η εκτέλεση του δασκάλου. Αντ΄ αυτού μόνο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά δημοσιεύτηκαν εκτενώς γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Η αποτρόπαιη πράξη, η αντίδραση σε αυτή και τα επακόλουθα καταδεικνύουν εκ νέου πόσο ολέθρια ενεργεί η τρομοκρατία και πώς επιτυγχάνει στο τέλος τον στόχο της: να διχάζει».

Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Nachrichten: «Μεταξύ άλλων προτείνεται οι ιμάμηδες να μην έρχονται πλέον από μουσουλμανικές χώρες αλλά να εκπαιδεύονται στη Γαλλία. Αυτό εξοργίζει κυρίως την Τουρκία. Από εκεί προέρχονται πολλοί από τους ιμάμηδες που κηρύττουν στα γαλλικά τζαμιά. […] Το ζητούμενο για τον Ερντογάν δεν είναι τόσο η πνευματική γαλήνη των ομόθρησκών του.

“Απλώς δεν θέλει να παραδώσει ένα εργαλείο εξουσίας, με το οποίο νομίζει ότι απευθύνεται στους Τούρκους του εξωτερικού. Γι΄ αυτό το λόγο η διαμάχη αυτή μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας θα πρέπει να προβληματίσει τη Γερμανία. Διότι από τα 3.000 περίπου τζαμιά, πολλά ελέγχονται από την τουρκική θρησκευτική αρχή Ditib, η οποία θεωρείται το μακρύ χέρι του Ερντογάν. Και αυτός έχει δείξει συχνά ότι ακόμη και στη Γερμανία δεν έχει πρόβλημα να εργαλειοποιεί τους συμπατριώτες του για να πετυχαίνει τους στόχους του».

ΠΗΓΗ: DW