Ο Ερντογάν δολοφονεί ακόμα και Κούρδους αγρότες στην επαρχία Βαν

Τους πολιτικούς ελιγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας αναλύει η εφημερίδα Die Welt με τίτλο “Το νέο κύμα καταστολής του Ερντογάν”. Ο αρθρογράφος θεωρεί κομβικό σημείο την επικείμενη συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την άρση ασυλίας βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και επισημαίνει: “Αυτή η δοκιμασία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το ‘Καλό Κόμμα’, του οποίου η πρόεδρος, Μεράλ Ακσενέρ, δεν έχει μέχρι σήμερα εκφράσει άποψη για τις συλλήψεις (στελεχών του HDP).

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2017 ως απόσχιση του (εθνικιστικού) MHP και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να αποτελεί μία εθνικιστική ή μία πιο μετριοπαθή κεντροδεξιά εναλλακτική λύση. Ο Ερντογάν υπολογίζει ότι το ‘Καλό Κόμμα’ αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στο μπλοκ της αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι ο ίδιος και ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότειναν σύμπραξη με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Ακσενέρ μπορεί να αρνήθηκε. Όμως το ‘Καλό Κόμμα’ είναι στο πλευρό της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, ενώ και στο κουρδικό ζήτημα πολλοί από τους 38 βουλευτές του δεν απέχουν από τις θέσεις του AKP και του MHP. Στο ζήτημα της ασυλίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους”.

Βαρύτατες κατηγορίες κατά των τουρκικών αρχών από την Frankfurter Rundschau, η οποία καταγγέλλει: “Πριν από τρεις εβδομάδες ο 50χρονος Οσμάν Σιμπάν και ο 55χρονος Σερβέτ, δύο Κούρδοι αγρότες από το χωριό Τσατάκ στην επαρχία Βαν, ενώ δούλευαν στα χωράφια, συνελήφθησαν από στρατονόμους κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Τους φόρτωσαν σε ένα ελικόπτερο και προφανώς λίγο μετά την απογείωση τους έριξαν στο έδαφος. Είχε προηγηθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον θέσεων του PKK κοντά στο χωριό, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τρεις μαχητές του PKK. Μετά από λίγες ώρες ο Τουρκγούτ και Σιμπάν, που δεν είχαν καμία σχέση με τις μάχες, βρέθηκαν στην εντατική σε κρατικό νοσοκομείο του Βαν. Ο Σερβέτ Τουρκγούτ πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Οσμάν Σιμπάν αρχίζει να συνέρχεται, ωστόσο έχει υποστεί βαρύ τραύμα στον εγκέφαλο”.

ΠΗΓΗ: DW