Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος… Λίγα λόγια και σπάνια ΒΙΝΤΕΟ της εποχής

Ο Ελληνικός Εμφύλιος, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολεμικές συγκρούσεις που σηματοδότησαν την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, μετά των δύο υπερδυνάμεων που γεννήθηκαν από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό τουλάχιστον λέγεται σήμερα. Ωστόσο ο πόλεμος δεν άρχισε το 1946. Άρχισε το 1943, εν μέσω τριπλής κατοχής της χώρας, με συγκεκριμένους στόχους και με απόλυτα ξεκαθαρισμένο σκεπτικό, από τη πλευρά που τον άρχισε.

Σταδιακά φτάσαμε στην έκρηξη πραγματικού πολέμου, μεταξύ δύο στρατών, του Ελληνικού Στρατού και του λεγόμενου “Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας”. Επί τρία χρόνια διεξήχθησαν εκατοντάδες μάχες και στρατιωτικές και μη επιχειρήσεις. Από το 1943 άρχισε στα ελληνικά βουνά ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του ΕΛΑΣ, από τη μια και σχεδόν όλων των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, ο οποίος κλιμακώθηκε επικίνδυνα το 1944 και είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση οργανώσεων, όπως η ΕΚΚΑ.

Οι συγκεκριμένες οργανώσεις διαλύθηκαν με αιματηρό τρόπο και πολλοί από τα μέλη και τους ηγέτες τους δολοφονήθηκαν και κατόπιν κατηγορήθηκαν ως «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» κ.λ.π. Επίσης ο ΕΔΕΣ, με αρχηγό τον αντιμοναρχικό Ζέρβα και πολιτικό αρχηγό τον επίσης δημοκράτη Πλαστήρα δέχτηκε σειρά πληγμάτων από τον ΕΛΑΣ και περιορίστηκε στη δυτική Ελλάδα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr