Ο εφιάλτης των πιλότων του Σαντάμ… Iρανικά F-14 Tomcat κατά του Ιράκ

Το 1974 ο σάχης της Περσίας αγόρασε από τις ΗΠΑ 80 μαχητικά F-14 Tomcat και 284 πυραύλους αέρος-αέρος Phoenix. Από τα αεροσκάφη παραδόθηκαν τα 79. Στις 16 Ιανουαρίου 1979 ο σάχης εκδιώχθηκε από τη «Ισλαμική Επανάσταση» των μουλάδων.

Μαζί του έφυγαν 27 Ιρανοί πιλότοι των F-14 και Αμερικανοί τεχνικοί της Hughes η οποία κατασκεύαζε τους φονικούς Phoenix. Οι Αμερικανοί σαμποτάρισαν και 16 πυραύλους, που όμως αργότερα επισκευάστηκαν. Στις 22 Σεπτέμβριου του 1980 το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν. Στον αέρα όμως οι συγκρούσεις ξεκίνησαν νωρίτερα. Στις 7 Σεπτεμβρίου ιρανικό F-14 κατέρριψε με το πυροβόλο του ιρακινό ελικόπτερο .

Πόλεμος

Το Ιράκ διέθετε σοβιετικά μαχητικά μεταξύ των οποίων και το ταχύτατο MiG-25 το οποίο αποτελούσε σοβαρό πονοκέφαλο για την ιρανική αεροπορία. Μόνο το F-14 μπορούσε να το αντιμετωπίσει. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το Ιράν διέθετε 77 F-14. Δύο είχαν χαθεί σε ατυχήματα. Ελλείψει πιλότων, τεχνικών και κυρίως αξιωματικών οπλικών συστημάτων η ιρανική αεροπορία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να καταστεί τα καλύτερα μαχητικά της επιχειρησιακά.

Βρέθηκαν 60 πιλότοι, αλλά μόνο 24 αξιωματικοί οπλικών συστημάτων, ενώ για να πετάξουν μερικά F-14 κανιβαλίστηκαν άλλα. Τα Tomcat ανέλαβαν άμεσα δράση ενεργώντας ως πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης, αρχικά, χάρη στο πανίσχυρο ραντάρ τους AN/AWG-9 της Hughes. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr