Ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας έρχεται, η Κύπρος αγωνιά… “ειρηνικός” Αύγουστος

Το μόνο θετικό μέχρι τώρα, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον από τις άτυπες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και οι οποίες θα οδηγήσουν στον ελληνοτουρκικό διάλογο, είναι ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, θα αποφευχθεί το «μοιραίο». Η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, με υπαιτιότητα της κατοχικής δύναμης, η οποία στη βάση σχεδίου απέστειλε στην περιοχή του Καστελόριζου μεγάλες δυνάμεις του πολεμικού της ναυτικού για να στηρίξει το παράνομο ερευνητικό έργο του Oruc Reis. Τελικά απέσυρε τις δυνάμεις της, όταν συνειδητοποίησε ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει σε κάθε προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σίγουρα βοήθησαν και κάποιες ξένες χώρες. Μας είπαν ότι ο ρόλος της Καγκελαρίου της Γερμανίας ήταν καταλυτικός για την αποκλιμάκωση. Αλλά αυτό που δεν έχει τονιστεί επαρκώς είναι ότι η κ. Άγγελα Μέρκελ χρησιμοποίησε στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν την κουβέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα δεν θα καθόταν με δεμένα τα χέρια.

Με βάση τις πληροφορίες που διοχετεύονται από επίσημες πηγές οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας υπό την εποπτεία του Βερολίνου θα «φάνε» και τον Αύγουστο μέχρι να αρχίσουν τις διερευνητικές. Το κανάλι OPEN μετέδωσε ότι θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου. Άρα, το πρώτο που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μέχρι να ξεκινήσουν, αλλά και στη διάρκειά τους θα έχουμε μία ησυχία στο Αιγαίο, αν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ερντογάν είναι αυτός, διαθέτει σαλεμένο μυαλό, μπορεί να αντιδράσει και με το παραμικρό.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε και την υπόθεση ότι ησυχία θα έχουμε γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο, που μας ενδιαφέρει λόγω των ελληνικών δεσμών με το νησί. Διότι όταν αποφασίζεις να πας σε ένα τέτοιο διάλογο, και επειδή προσβλέπεις στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο, αναμένεις και ζητάς μορατόριουμ σε όλα και για όλα. Αν ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ταυτόχρονα αρχίσουν και νέες έρευνες στην Κύπρο, δεν θα τα πάρει στο κρανίο ο κ. Μητσοτάκης; Πρέπει… Θα καθίσει να βλέπει τους Τούρκους να επιχειρούν και νέα τετελεσμένα στο νησί; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ