Ο Χίτλερ, ο χριστιανός στρατηγός Χαϊνρίτσι και η ΕΣΧΑΤΗ ΜΑΧΗ της Γερμανίας

Τον Ιανουάριο του 1945 καθώς οι μάχες στην περιοχή των Αρδεννών και της Αλσατίας και Λωρραίνης δεν είχαν ακόμα κοπάσει, οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν την προτελευταία, όπως αποδείχθηκε, επίθεσή τους κατά των Γερμανών, η οποία τους έφερε σε απόσταση 60χλμ. από το Βερολίνο, την πρωτεύουσα του «χιλιόχρονου Ράιχ».

Οι γερμανικές δυνάμεις, όπως είχε προβλέψει ο επιτελάρχης της Ανωτάτης Διοίκησης Στρατού (ΟΚΗ) στρατηγός Χάιντς Γκουντέριαν, σαρώθηκαν, εξαιτίας των εμμονών του Χίτλερ, ο οποίος δεν πίστευε καν ότι οι Σοβιετικοί θα εξαπέλυαν επίθεση στην Ανατολή και κατασπατάλησε τις τελευταίες γερμανικές αξιόμαχες δυνάμεις στην άσκοπη επίθεση των Αρδεννών και στις ακόμα πιο άσκοπες επιθέσεις στην Αλσατία και τη Λωρραίνη.

 Η τήξης των χιονιών και η εξάντληση της σοβιετικής επιθετικής ισχύος επέφεραν σχετική ανάπαυλα στο τεταμένο γερμανικό μέτωπο, η οποία λίγο- πολύ διατηρήθηκε ως τις 16 Απριλίου.

Παράνοια !

 Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που είχε προκύψει, ο Χίτλερ είχε συγκροτήσει μια νέα Ομάδα Στρατιών (ΟΣ), αυτή του Βιστούλα, «αν και οι πιθανότητες να ξαναφτάσουν οι Γερμανοί στον Βιστούλα, ήταν τόσες όσες και να ξαναφτάσουν στον Βόλγα», όπως αναφέρει ο Ελβετός ιστορικός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Έντι Μπάγιερ.

Η νέα ΟΣ, τέθηκε, με εντολή του Χίτλερ και παρά την άγρια διαμάχη με τον Γκουντέριαν, υπό τις διαταγές του Χάινριχ Χίμλερ, του παντελώς απαίδευτου περί τα πολεμικά, αρχηγού των SS. Η ανικανότητα του Χίμλερ φάνηκε εξ αρχής, όταν έγινε αφορμή να χαθεί μέρος της Πομερανίας και να αποκλειστεί εκεί μια ολόκληρη γερμανική στρατιά (η 2η).

Παρόλα αυτά ο Χίτλερ δεν άλλαξε άποψη. Η νέα ΟΣ, μετά και την περικύκλωση της 2ης Στρατιάς, είχε απομείνει με την 9η Στρατιά, η οποία τηρούσε το μέτωπο έναντι του Βερολίνου και την 3η Στρατιά Πάντσερ, η οποία τηρούσε το μέτωπο από τη βαλτική, μέχρι το σημείο συνδέσμου με την 9η Στρατιά, βόρεια των υψωμάτων του Ζέελοφ, αλλά αντίθετα με τον τίτλο της δεν διέθετε τεθωρακισμένους σχηματισμούς.

Ο νέος διοικητής και οι εκατέρωθεν δυνάμεις

Ο Χίτλερ κατόπιν σκληρού αγώνα του Γκουντέριαν, πείστηκε τελικά να απαλλάξει τον Χίμλερ από τη διοίκηση της ΟΣ του Βιστούλα, τοποθετώντας στη θέση του έναν στρατηγό που, παρά τα επιτεύγματά του στο πεδίο της τιμής, δεν έχαιρε της εκτίμησης του Χίτλερ, κυρίως λόγω του ισχυρού του θρησκευτικού αισθήματος. Ο νέος διοικητής ήταν ο Γκόταρτν Χαϊνρίτσι.

Ο 59 ετών, τότε, Χαϊνρίτσι υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ευρωπαϊκής στρατιωτικής ιστορίας. Καταγόταν από στρατιωτική οικογένεια που πολεμούσε για την Γερμανία από τον 12ο αιώνα. Ήταν ένας μικρόσωμος, διοπτροφόρος άνδρας, αλλά εξαιρετικά γενναίος, βαθιά θρησκευόμενος, έντιμος και φιλάνθρωπος. Όταν ειδικός απεσταλμένος του Χίτλερ του απαγόρευσε να εκκλησιάζεται, την επομένη Κυριακή, ο στρατηγός μετέβη, οικογενειακώς, στην εκκλησία… Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr