Ο ανασχηματισμός προ των πυλών… Που εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Πρόδρομος του ανασχηµατισµού, ο οποίος, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τοποθετείται εντός του Αυγούστου, θεωρείται από πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίµου η ανακοίνωση της σύστασης της πενταµελούς Εκτελεστικής Γραµµατείας, που αναµένεται να «τρέξει» το project της διοχέτευσης στην πραγµατική οικονοµία και σε τοµείς που θα την καταστήσουν εξωστρεφή και ανταγωνιστική τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Απαντώντας εµµέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη αναζωπύρωση των σεναρίων περί ανασχηµατισµού, κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν µε νόηµα το πρωί της Παρασκευής πως η Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει ήδη αναχωρήσει για ολιγοήµερες διακοπές, επιχειρώντας κατ’ ουσίαν να υπονοήσουν πως δεν θα πρέπει να αναµένονται οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό διορθωτικές κινήσεις έως ότου ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τα Χανιά στις 7 Αυγούστου, όπου θα περάσει τις ηµέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο.

Πάντως, καλά πληροφορηµένες πηγές διακινούσαν αργότερα πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, για τις οποίες επαναλάµβαναν πως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες και πως θα είναι προσαρµοσµένες στις ανάγκες της διάθεσης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Ανάκαµψης, θα πρέπει να αναµένονται έως την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, στις 24 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ακόµη και το σενάριο των πρώτων ηµερών της εβδοµάδας που ξεκινά από αύριο.

Σε 5+1 υπουργεία

Σύµφωνα µε τις υφιστάµενες πληροφορίες, οι αλλαγές ή οι προσθήκες, όπου αυτό κριθεί σκόπιµο, εστιάζονται στα 5 + 1 υπουργεία που εµπλέκονται άµεσα µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης, ήτοι το υπουργείο Οικονοµικών, το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υποδοµών και Μεταφορών, το Εργασίας, το Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι όµως σε επίπεδο υπουργών, ενώ θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις επερχόµενες διορθωτικές κινήσεις τα πέντε πρόσωπα που θα στελεχώσουν την πενταµελή Εκτελεστική Γραµµατεία. Σύµφωνα, εξάλλου, µε πρόσωπα που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίµου, ο πρωθυπουργός είχε τις τελευταίες 10 ηµέρες επαφές µε τις ηγεσίες των προαναφερόµενων υπουργείων, ώστε να υπάρξει ευκρινής εικόνα για το πού χρειάζονται αλλαγές ή ενίσχυση σε έµψυχο και όχι µόνο δυναµικό. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ