Ο Α/ΓΕΕΘΑ θα μεταβεί στις ΗΠΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα με ατζέντα…

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ θα καθορίσουν το περιεχόμενο της αποστολής του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς όπως είναι λογικό θα καθορίσει τη λίστα των οπλικών συστημάτων που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, με στόχο να καλύψει τις κατεπείγουσες ανάγκες…

Οι ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατεπείγουσες και υπερβαίνουν κατά πολύ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των μαχητικών F-16, ενώ αφορά και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ΗΠΑ μπορούν αν λάβουν την πολιτική απόφαση να ενισχύσουν το ελληνικό στράτευμα σε πολλά επίπεδα.

Σίγουρα προτεραιότητα για το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είναι το να μπορούσε να εξασφαλίσει δύο πολεμικά πλοία με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, στόχος δύσκολος, όχι όμως ανέφικτος. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το μέλλον της σχέσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου έχει μέλλον και πρέπει να ενισχυθεί και η Αθήνα, όπως γίνεται με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους.

Ο στόχος για το αμερικανικό Ναυτικό των 355 πολεμικών πλοίων καθιστά την προσπάθεια δυσκολότερη, όμως η τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο, ότι όσα πλοία και να έχουν, τοπικοί σύμμαχοι πρέπει και οφείλουν να αναλάβουν ρόλο για την ασφάλεια συγκεκριμένων περιοχών στρατηγικής σημασίας και η ανατολική Μεσόγειος είναι μία από αυτές.

Ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να συνδέεται η ανάγκη για τα πλοία αεράμυνας περιοχής με την… αποφυγή της ανάγκης εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200, καθώς το να αποκτήσουμε αντιαεροπορική «ομπρέλα» απαξιώνοντας τον υπόλοιπο στόλο που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, θα ήταν απλά ουτοπικό και αυτοκαταστροφικό.