Νότια της Κύπρου το Γιαβούζ… θα ξεκινήσει γεωτρήσεις, λέει η Άγκυρα

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου βρίσκεται το γεωτρύπανο Γιαβούζ προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις, σύμφωνα με του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «ως συνιδιοκτήτες του νησιού» έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα όπως και οι Ελληνοκύπριοι. «Αν βρεθούν εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν τα έσοδα» προσθέτει. Η Κύπρος αντέδρασε έντονα στη νέα αυτή κίνηση της Τουρκίας εντός κυπριακής ΑΟΖ τονίζοντας ότι «εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο είχε κάνει λόγο για παράνομες γεωτρήσεις και πρόσθεσε ότι για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και η πρόθεση της Τουρκίας για περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή «κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση».