Νότια της Καρπασίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz

Νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, ανοιχτά της Κύπρου, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» («Yavuz»). Σύμφωνα με το philenews.com, το «Γιαβούζ» έφτασε 20 χιλιόμετρα νότια του των ακτών του Αποστόλου Αντρέα στις 8 το πρωί της Δευτέρας. Παράλληλα, με Navtex που εξέδωσε η Τουρκία «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή στο σημείο, για εργασίες γεωτρήσεων από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει πως το «Γιαβούζ» σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις. «Ελπίζω ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του Γιαβούζ, στην περιοχή της Καρπασίας όπου έχουμε λάβει άδεια από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε ο ίδιος το Σάββατο σύμφωνα με το Anadolu. Σημειώνεται, ακόμη, ότι το εξορυκτικό πλοίο «Πορθητής» ή «Fatih», βρίσκεται από τον προηγούμενο μήνα, αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου.

Πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη έκαναν λόγο για νομικές διαδικασίες από την Κύπρο σε βάρος τριών εταιρειών που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στα δυτικά της νήσου. Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας για τις εξελίξεις που επηρέασαν την Τουρκία την τελευταία περίοδο, έκανε λόγο για αγώνα από μέρους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενάντια σε απειλές «κάθε είδους» για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε απειλητικός προς την Κύπρο, απαντώντας στην πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προχωρήσει σε συλλήψεις του πληρώματος του πλοίου «Πορθητής».
«Απειλές από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας. Εάν τολμήσουν, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και στο παρελθόν», είχε αναφέρει.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK τ