Noble Energy: Συνεκμετάλλευση κυπριακής – ισραηλινής ΑΟΖ!

Οι επενδυτικές ενέργειες της αμερικανικής Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο ουσιαστικά ενοποιούν σε γεωοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο τις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ κάτι το οποίο θέτει νέα δεδομένα στα εν λόγω θέματα αφού οι θεωρητικοί υπολογισμοί γίνονται πλέον πράξη!

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρτ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ας σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες αντιπροσωπία της εταιρείας πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Λευκωσία.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, η Λευκωσία δήλωσε έτοιμη να επιταχύνει την διαδικασία ολοκλήρωσης των συμφωνιών έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να υλοποιήσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό αναφορικά με την ενδυνάμωση της διεθνής της θέσης αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του κομματιού αυτού του ελληνισμού το οποίο αυτή την ώρα φαίνεται να σηκώνει ΜΟΝΟ ΤΟΥ το βάρος και την τιμή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ…

Έτσι, ο Τ. Γκέρχαρτ επιβεβαίωσε, ότι τα υπάρχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα ύπαρξης μεγάλου κοιτάσματος νοτιοανατολικά των ακτών της νήσου είναι πολύ αυξημένη. Δήλωσε βέβαια ότι δεν υπάρχουν ανακοινώσιμα αριθμητικά στοιχεία (διόλου απίθανο ο Δ. Χριστόφιας να ξέρει περισσότερα), ωστόσο πρόσθεσε πως η ανακάλυψη αξιολογότατων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο ισραηλινό «Οικόπεδο 12» μεγέθους 2.000 τετραγωνικών μέτρων, περιεκτικότητας 450 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες.

Ο T. Γκέρχαρτ εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρία του για περαιτέρω συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και σε διπλανά «οικόπεδα» και ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία με την ισραηλινή Delek είναι καλοδεχούμενη. Υπενθυμίζεται, ότι η Delek έχει προτείνει στους Κύπριους την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liqified Natural Gas) στη νήσο.

Η Κύπρος αναμένεται να παραχωρήσει άδειες εξερεύνησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες αφορούν συνολικά 13 οικόπεδα.

Αυτό που όμως έχει ξεχωριστή σημασία, είναι ότι η Noble Energy που συνεργάζεται με τη Delek, προσανατολίζεται στην άτυπη ενοποίηση των «οικοπέδων» των δυο χωρών και μετά την απόσβεση του κόστους εξόρυξης οι δυο χώρες, Κύπρος και Ισραήλ θα μοιράσουν τα κέρδη που θα προκύψουν από τις εξαγωγές του φυσικού αερίου!


Επιπροσθέτως, όπως ανακοινώθηκε από την κυπριακή πλευρά, η Noble Energy, δεν θα αρκεστεί στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά θα μεταφέρει ειδικό γεωτρύπανο με σκοπό να ξεκινήσει έρευνα για εξόρυξη και πετρελαίου στην ίδια περιοχή σε βάθος 7.500 μέτρων! Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2011. Σύμφωνα με τον Σόλων Κασίνη, διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου εμπορίου και βιομηχανίας, τα αποτελέσματα στην έρευνα για πετρέλαιο στο Λεβιάθαν είναι ενθαρρυντικά για το ευρήματα που αναμένεται να βρεθούν στο Block 12 της Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η κρίση στον Κόλπο του Μεξικού έχει ρίξει χαρακτηριστικά τις τιμές των γεωτρυπάνων αφού από 250.000 δολάρια ημερησίως το κόστος έχει πέσει πλέον στα 145.000! Η Noble Energy αναμένεται να μεταφέρει και τρίτη πλατφόρμα εξόρυξης στην περιοχή εντός του 2011 αφού όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο αμερικανικός κολοσσός θα επενδύσει 650 εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά μας θα πρέπει να σημειώσουμε τρία ζητήματα:

Πρώτον, παρά την επανειλημμένη κριτική στάση που έχει κρατήσει τόσο το «defence-point.gr» όσο και η «ΣΙ&Γ» αναφορικά με κάποιες πρωτοβουλίες του Δημήτρη Χριστόφια, στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση του Ελληνισμού, η Λευκωσία φαίνεται να ακολουθεί τον σωστό δρόμο και να έχει καταστεί ο πραγματικός μπροστάρης του έθνους μας σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να σταθούμε αρωγοί στη συγκεκριμένη προσπάθεια η οποία εάν ευοδωθεί θα αποβεί καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας.

Δεύτερον, τόσο το defence-point.gr» όσο και η «ΣΙ&Γ» είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας αναφορικά με την είδηση πως η ΕΕ έχει όντως αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Ελλάδας και τη Κύπρου όπως αυτές χαράσσονται σύμφωνα με τις αρχές του Δικαίου της Θαλάσσης και πως η Αθήνα καθυστερεί τις ανακοινώσεις για λόγους τακτικής αναφορικά με την Τουρκία.

Τρίτον, η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να προετοιμάζονται για πολύ θερμές καταστάσεις στην περιοχή αφού η Άγκυρα δεν είναι συνηθισμένη να δέχεται τετελεσμένα από τον Ελληνισμό, από την εποχή του Πολέμου στην Μικρά Ασία. Περιττό να υπογραμμίσουμε πως όλες οι ενδείξεις για την τουρκική «κινητικότητα» τους τελευταίους μήνες στον Έβρο και όχι μόνο, είναι άκρως ανησυχητικές αλλά ευτυχώς είμαστε σε θέση να πούμε πως και εμείς από την πλευρά μας, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, λαμβάνουμε κάποια αντίμετρα που ίσως αποβούν καθοριστικά την κρίσιμη ώρα, η οποία έρχεται θέλουμε δεν θέλουμε…