Νέος αρχηγός της ΜΙ6… Ποιες οι σχέσεις του με την Τουρκία και το Κυπριακό;

Ως ο νέος Αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 διορίστηκε στις 29 Ιουλίου 2020 από τον Πρωθυπουργό Boris Johnson, ο Richard Moore. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του, τον ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα αποχωρήσει ο νυν Sir Alex Younger.

«Είμαι ευχαριστημένος και τιμή μου που μου ζήτησαν να επιστρέφω στην Υπηρεσία μου. Η Secret Intelligence Service (MI6) παίζει σημαντικό ρόλο μαζί με την ΜΙ5 (αντίστοιχη Μυστική Υπηρεσία Εσωτερικού) και το GCHQ για την ασφάλεια του βρετανικού λαού και την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό. Προσβλέπω να συνεχίσω αυτή τη δουλειά δίπλα στη γενναία και αφοσιωμένη ομάδα στην Μυστική Υπηρεσία,» είπε ο Richard Moore, σύμφωνα με ανάρτηση του Φόρειν Όφις.

«I am pleased and honoured to be asked to return to lead my Service. SIS plays a vital role – with MI5 and GCHQ – in keeping the British people safe and promoting UK interests overseas. I look forward to continuing that work alongside the brave and dedicated team at SIS».

To GCHQ, είναι το Government Communications Headquarters – στο Cheltenham της Αγγλίας –δηλαδή Το Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης πιο καθαρά το Αρχηγείο των Μυστικών Υπηρεσιών. Εκεί μαζεύονται οι μυστικές υπηρεσίες και επιλέγονται. Π.χ. όλες οι πληροφορίες που συλλέγει ο Κατασκοπευτικός Σταθμός Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο και άλλες υπηρεσίες στην Κύπρο και αλλού, στέλλονται στο GCHQ για επεξεργασία…

Ποιος είναι ο Richard Moore

Στις 9 Μαρτίου 2015 ο Richard Moore καθώς υπηρετούσε Πρέσβης στην Άγκυρα ανάρτησε άρθρο με τίτλο με ερωτηματικό « Cyprus: a time for fresh thinking?” («Κύπρος: Καιρός για φρέσκα σκέψη;» ) συγχαίροντας τη ΜΚΟ Cyprus Academic Dialogue και το τουρκικό Think Tank , USAK, για το δι-κοινοτικό συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου 2015 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιου του Kent στην Αγγλία, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα, τους πρέσβεις Βρετανίας και Αυστραλίας (στην Τουρκία) με τίτλο « Cyprus Regional Peace & Stability» όπου μίλησαν οι πρώην Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Hikmet Cetin και άλλοι ομιλητές και από την Κύπρο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ