Νέο “κρούσμα” προβληματικής για Ένοπλες Δυνάμεις “εξοπλιστικής διπλωματίας”;

Προ πενταετίας περίπου, το ΓΕΣ “κυνηγούσε” την εξασφάλιση μερικών εκατοντάδων φορτηγών οχημάτων διαφόρων τύπων από τα αμερικανικά αποθέματα, δεν υπήρξε όμως αποτέλεσμα δεδομένου ότι δεν κατέστη εφικτή η εξεύρεση λίγων εκατομμυρίων για την μεταφορά τους από τις ΗΠΑ. Τα οχήματα “χάθηκαν”, επειδή τα “σκούπισε” άλλος ενδιαφερόμενος.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ

Την εποχή εκείνη τονιζόταν ότι η ανάγκη σε φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων ήταν μεγάλη, επειδή ο στόλος των φορτηγών Steyr σειράς ΜΑΡΑΘΩΝ έχει γεράσει και μετά δυσκολίας καλύπτονται οι ανάγκες σε μεταφορές καυσίμων, πυρομαχικών κ.λπ.

Πέρασε ο χρόνος και από πέρυσι, οι αρμόδιοι της κυβερνήσεως διαρρέουν στα μέσα ότι έρχεται ο αντικαταστάτης των Steyr και των οχημάτων τζιπ Mercedes, στο φόντο της προσπάθειας ιδιωτικοποιήσεως της ΕΛΒΟ. Σύμφωνα με τις διαρροές, το “εθνικό” φορτηγό και το “εθνικό” όχημα θα είναι απλώς ξένα, που θα συναρμολογούνται στην νέα ΕΛΒΟ.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ να έχει προχωρήσει πλέον, επανέρχονται οι διαρροές για διάφορα οχήματα που παρουσιάζονται στο ΓΕΣ ως υποψήφιοι αντικατάστατες των Mercedes.

Ενώ όμως γίνεται λόγος και για πρόθεση αντικαταστάσεως των γερασμένων φορτηγών Steyr, η πραγματικότητα είναι ότι στην παρούσα φάση μόνο ένα πρόγραμμα υφίσταται: αυτό για την “Προμήθεια Οχήματος ΓΧ προς κάλυψη διακλαδικών απαιτήσεων” κόστους 550 εκατ. €. Πρόκειται μόνο για την πρώτη φάση…

 

…Η κυβέρνηση λοιπόν, έχει υποχρεώσει το ΓΕΣ να προωθήσει ένα πρόγραμμα προμήθειας που όπως διαρρέεται, θα αντικαταστήσει τα Mercedes, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 10.000 οχήματα.

Περί τα 5.000 εξ αυτών είναι της τυπικής εκδόσεως “τζιπ” ωφέλιμου φορτίου 1/4 τόννου ενώ κάπου 4.500 είναι της μεγαλύτερης κατηγορίας, ωφέλιμου φορτίου 1 1/2 τόννου, πιο γνωστή ως “καναδέζα” στον ΕΣ.

Από πληροφορίες που υπάρχουν, οι προδιαγραφές που έχουν ορισθεί, περιγράφουν ένα όχημα που θα μπορεί να καλύψει διάφορες αποστολές και θα έχει θωράκιση Level I.

Τα μοντέλα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, είναι οχήματα που μπορούν ανέτως να θεωρηθούν ξεπερασμένα από την σύγχρονη πραγματικότητα του πεδίου μάχης ενώ ορισμένα βασίζονται σε πλαίσιο – σασί πολιτικού τύπου, με περιορισμένες ικανότητες ανταποκρίσεως εκτός δρόμου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ  ΞΑΝΑ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ