Νέο μέτωπο ΗΠΑ-Γαλλίας στο ΝΑΤΟ για την πώληση όπλων… Πολύ το χρήμα

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί επέκρινε την πρακτική των ΗΠΑ να προσπαθούν να πιέσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αγοράζουν αμερικανικά όπλα και εξοπλισμό κατά προτεραιότητα. Όπως ανέφερε, στα κείμενα του ΝΑΤΟ υπάρχει το άρθρο 5, το οποίο ορίζει τη συλλογική υπευθυνότητα να υπερασπίζεται ο ένας τον άλλον, και όχι το «άρθρο F-35», που να ορίζει τη συλλογική υποχρέωση να αγοράζει κανείς αμερικανικά στρατιωτικά προϊόντα, με φανερή αναφορά στο μαχητικό αεροσκάφος που προωθεί η Ουάσιγκτον.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι οι χώρες δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά οι δύο πρέπει οργανισμοί πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Παρατήρησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δώσει στα ευρωπαϊκά κράτη την κυριαρχία τους, αλλά ότι πρέπει να το επιτύχουν τα ίδια.

«Σήμερα, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη τα στρατιωτικά εργαλεία για να ανταποκριθεί σε αυτό που είναι ως οικονομική και πολιτική δύναμη. Το ΝΑΤΟ δεν θα αποτελέσει ποτέ το εργαλείο της κυριαρχίας μας, αλλά εναπόκειται στους Ευρωπαίους να οικοδομήσουν τη δική τους κυριαρχία», είπε σε συνέντευξή της στο Le Journal du Dimanche. Η κ. Παρλί έχει επικρίνει και στο παρελθόν την πίεση των ΗΠΑ στα μέλη του ΝΑΤΟ να «αγοράσουν αμερικανικά» προϊόντα.

Διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ εν μέσω διαμάχης για τον «εγκεφαλικό θάνατο»

Η υπουργός σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ, με την κ. Παρλί να δηλώνει ότι ο κ. Μακρόν στόχευε σε μία χρήσιμη και υγιή συζήτηση σχετικά με τα βασικά στοιχεία της συμμαχίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να γίνει ήδη από αυτή την εβδομάδα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Το σχόλιο του κ. Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ πυροδότησε συζητήσεις μεταξύ των μελών της συμμαχίας, με τη Γερμανία, την Τουρκία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ να ασκούν κριτική κατά του Γάλλου προέδρου.