Νεκρός ή ζωντανός; Πόσο επικίνδυνος για τον Πούτιν είναι ο Ναβάλνι;

Για άλλη μια φορά, το Bellingcat και το Insider αποκάλυψαν τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. Και αυτό έγινε με τη λεπτομερή έρευνά τους που δείχνει ότι οι υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι μέχρι τη δηλητηρίασή του στο Τομσκ. Σε μια περίοδο, έτσι, που μεγάλο μέρος της κάλυψης των εξελίξεων στη Ρωσία στηρίζεται σε ανώνυμες «πηγές της αντικατασκοπείας», στερεότυπα και ανακυκλωμένες παλιές ειδήσεις, οι δραστηριότητες «πολιτών δημοσιογράφων» όπως το Bellingcat δείχνουν ότι είναι δυνατό να εισχωρήσει κανείς στην κρατική ασφάλεια, αρκεί να έχει χρόνο, πάθος και φαντασία.

Πρώτα απ’ όλα, η έρευνα αυτή δείχνει ότι η δηλητηρίαση δεν μπορεί παρά να ήταν μια κρατική επιχείρηση. Και ότι εγκρίθηκε από την κορυφή του συστήματος. Το ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό παρακολούθηση δεν είναι περίεργο. Αυτοί που τον παρακολουθούσαν όμως δεν ανήκαν στην περίφημη Υπηρεσία για την Προστασία του Συνταγματικού Συστήματος και τη Μάχη κατά της Τρομοκρατίας (ORU).

Αποτελούσαν μια ομάδα που περιλάμβανε γιατρούς και ειδικούς για τα χημικά όπλα. Και οι γιατροί δεν είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις παρακολούθησης. Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Η επιχείρηση που αποκαλύπτει η έρευνα των Bellingcat/Insider ήταν εντατική και ακριβή, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πρέπει να γινόταν παράλληλα με μια συμβατική επιχείρηση της ORU.

Πρέπει να ομολογήσω πως όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα νέα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι από πίσω βρισκόταν το Κρεμλίνο. Κι αυτό, επειδή λογικά η δολοφονία θα ήταν η τελευταία, και όχι η πρώτη, επιλογή του Κρεμλίνου για έναν άνθρωπο σαν τον Ναβάλνι. Ο ίδιος ο ρώσος διαφωνών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι νεκρός θα ήταν πιο επικίνδυνος για την κυβέρνηση από ζωντανός. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή