Νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από βομβαρδισμό (ποιων;) στη Συρία… Οργή Άγκυρας

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο αποδίδει τους βομβαρδισμούς στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν και κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδώσει μια ημέρα νωρίτερα ότι η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Ερντογάν απειλεί με νέα επιχείρηση στη Συρία

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για παραβίαση της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας σχετικά με την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ. Προειδοποίησε, δε, ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέχρι τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων», εκτός αν η ένταση στην Ιντλίμπ αποκλιμακωθεί.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο συριακός στρατός ξεκίνησε μια επίθεση στα δυτικά του Χαλεπιού. Τρεις μέρες αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τη στρατηγικά σημαντική πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, η οποία είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012.

Η πόλη υπήρξε οχυρό τρομοκρατών και σημείο διέλευσης κατά μήκος των οδών εφοδιασμού στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ. Στις 9 Οκτωβρίου 2019 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, στη βορειοανατολική Συρία.