Νέες ρωσικές δηλώσεις… διέβη τον Ρουβίκωνα η Τουρκία με τους S-400 Triumf;

Η συμφωνία της Ρωσίας για την πώληση των συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumf στην Τουρκία ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει, ότι η Άγκυρα είχε υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά των S-400 και είχε ήδη προχωρήσει στην εκταμίευση προκαταβολής. Ο δε Βλάντιμιρ Κοζίν, βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για θέματα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας δήλωσε στο TASS ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί και πρόκειται να υλοποιηθεί.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, είχε δηλώσει ότι η παράδοση των συστημάτων S-400 θα ξεκινήσει μέσα σε δύο χρόνια. Το σύστημα S-400 Triumf της Ρωσίας (SA-21 Growler) είναι το πλέον προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μακράς εμβέλειας που τέθηκε σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα για πρώτη φορά το 2007 και έκτοτε έχει κινήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς.

Είναι σχεδιασμένο για να καταστρέφει αεροσκάφη, πυραύλους τύπου κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και στόχους επιφανείας, σύμφωνα πάντα με το σχετικό θέμα που ανήρτησε το ρωσικό πρακτορείο. Το S-400 μπορεί να παρακολουθεί και να «κλειδώνει» στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων οι οποίοι μπορεί να κινούνται μέχρι ύψους έως και 30 χιλιομέτρων.