Τσαβούσογλου: Αθλιότητες ξανά… Στενόμυαλη και ανώριμη η ελληνική στάση

Συνέχεια στην ένταση με την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε νέα πυρά προς την Αθήνα, με αφορμή τη λιβυκή κρίση. Στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας άσκησε κριτική στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «στενόμυαλη προσέγγιση» απέναντι στο ζήτημα της Λιβύης.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει έναν μη νόμιμο παράγοντα (σ.σ. στρατηγό Χαφτάρ) δείχνει ότι βρίσκεται στη λάθος πλευρά» εξήγησε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος απέδωσε στην ελληνική διπλωματία «ανώριμη συμπεριφορά». Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μία συμπεριφορά, η οποία θα τάσσεται υπέρ του διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η τρέχουσα συμπεριφορά δεν επιλύει τα προβλήματα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κριτική προς την Ελλάδα κλιμακώθηκε σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα. Κι αυτό, διότι η Άγκυρα αποτελεί στενό σύμμαχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ, με την οποία έχει ήδη υπογράψει δύο μνημόνια συνεννόησης – το πρώτο για τη χάραξη κοινών τουρκολιβυκών συνόρων και το δεύτερο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.