Νέα βήματα περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα… και ο Ερντογάν στον χαβά του

Νέα βήματα αποκλιμάκωσης αναμένει η Αθήνα από τον Ερντογάν, όπως έκανε σαφές και με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις που είδαμε το τελευταίο διάστημα είναι προκλήσεις προς την Ευρώπη και οριοθέτησε εκ νέου το θέμα της απολιμάκωσης, μετά την απόσυρση του Oruc Reis. Την ίδια ώρα, Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις απειλητικές δηλώσεις, ενώ η Άγκυρα παρατείνει, με νέα Navtex, την παρουσία του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΑΡΑΚΙΝΟΥ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση, ανέφερε ότι «πράγματι» βλέπει «ένα “παράθυρο ευκαιρίας”» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και στο σχετικά ήρεμο κλίμα των τελευταίων ημερών. Τόνισε βέβαια, ότι η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό σημαίνει την «μη μονομερή αμφισβήτηση του αντικειμένου των συζητήσεων».

Επιμένει στα δικά του ο Ερντογάν

Έκανε έτσι σαφές, ότι η απόσυρση του ερευνητικού σκάφους δεν συνιστά από μόνη της την αποκλιμάκωση που ζητούν η ΕΕ και η Αθήνα και ότι για να υπάρξει διάλογος, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις ελληνικές θέσεις. Ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση θα αφορά τη μία και μοναδική διαφορά, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ, και θα γίνει στη βάση του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ