Νέα αμυντική συμφωνία και “διερευνητικές” στο “μάτι” της πρεσβείας των ΗΠΑ

Η ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν συμβολίζει μια νέα αφετηρία και στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον, αν και οι ρυθμοί των επαφών, τους επόμενους μήνες, θα είναι σχετικά αργοί, καθώς τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν εντάσσονται στις πρώτες προτεραιότητες του Λευκού Οίκου.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Κορυφαίο θέμα της ελληνοαμερικανικής ατζέντας είναι οι τροποποιήσεις στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η έναρξη των συνομιλιών θα γίνει, πιθανότατα, εντός του Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών που δεν επηρεάζονται από τη χρονοβόρα διαδικασία αλλαγών και επικύρωσης διορισμών νέων αξιωματούχων από τη Γερουσία.

Μέχρι τώρα, η αμερικανική πλευρά έχει υποβάλει μια λίστα αιτημάτων που χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακή», τόσο ως προς τον αριθμό τους, όσο και ως προς το είδος χρήσης των βάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια τα επόμενα, πολλά, χρόνια. Η ελληνική μικτή διαπραγματευτική ομάδα, με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, προετοιμάζεται για την υποβολή μιας εξίσου μακράς λίστας αιτημάτων, με σκοπό τη χρηματοδοτική και εξοπλιστική ενίσχυση των τριών όπλων.

Αν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι «έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες για τη νέα MDCA», το ακριβές είναι ότι έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από αμφότερες τις διαπραγματευτικές ομάδες, ως άτυπη και απλώς επιβεβαιωτική των εκατέρωθεν καλών προθέσεων.

Παρακολουθεί η αμερικανική πρεσβεία
Βέβαια, στο πλαίσιο των τρεχουσών επαφών με την αμερικανική πρεσβεία, έχουν γίνει ανταλλαγές απόψεων για την Αμυντική Συμφωνία, χωρίς καμία πλευρά να εισέλθει στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Τρία μεγάλα ερωτηματικά παραμένουν:

Πρώτον, η μορφή του τελικού κειμένου, νέα MDCA ή αναθεώρηση του παραρτήματος και διατάξεων της υφιστάμενης συμφωνίας του 1990; Δεύτερον, η διάρκεια ισχύος όσων συμφωνηθούν. Τρίτον, η εξασφάλιση συνοδευτικής δήλωσης ή επιστολής εγγύησης των ελληνικών συνόρων.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζοντας τις διερευνητικές συνομιλίες Αθήνας-Άγκυρας. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται στο υπουργείο Εξωτερικών, ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ