Ναυτική συμμαχία Ουκρανίας και… Ρουμανίας κατά της “ρωσικής επιθετικότητας”

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρουμανία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον ναυτικό τομέα για να «αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις κοινές απειλές στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Andrii Zagorodniuk. “Και οι δύο πλευρές ανησυχούν για τις απειλητικές ενέργειες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα”, γράφει στη σελίδα του.

Ο Zagorodniuk δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας Nikolaye-Ionela Chuke στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, οι πολιτικοί συζήτησαν τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την εναέρια και θαλάσσια κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. “Αυτό θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στις κοινές απειλές στην περιοχή”, δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά πρότεινε το Βουκουρέστι να διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και να επεκτείνει τις δραστηριότητες του διεθνούς τάγματος μηχανικού της Tisa. Ο Zagorodniuk εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρουμανική πλευρά θα υποστηρίξει την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ενισχυμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, το Κίεβο και η Τιφλίδα έστειλαν καταγγελία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σχετικά με τις “παράνομες δραστηριότητες” της Ρωσίας, οι οποίες υποτίθεται ότι παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Facebook, το παρόν έγγραφο υποστηρίχθηκε από αντιπροσωπείες των χωρών της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.