NAVAL GROUP: Επισημοποίηση της συνεργασίας με Έλληνες εταίρους! Ελλάς-Γαλλία…

Μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία σημειώθηκε χθες, καθώς ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος Naval Group συναντήθηκε με ελληνικές εταιρίες πολλές εκ των οποίων έχουν εμπλοκή στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και υπεγράφησαν συμφωνίες για την επισημοποίηση της έναρξης της συνεργασίας τους. Στη συνεργασία συμμετέχουν και οι πολύ γνωστές γαλλικές εταιρίες – εταίροι της Naval Group στις ναυπηγήσεις, η MBDA στον τομέα των πυραύλων και η Thales στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το DP, οχτώ συνολικά ελληνικές εταιρείες εντάσσονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group, μετά από εκτενή αξιολόγηση που διενήργησε η εταιρία, προκειμένου να τις συμπεριλάβει. Είχε προηγηθεί το 2018 “Ημέρας Βιομηχανίας” όπου είχε υποβληθεί από ελληνικές εταιρίες το ενδιαφέρον τους για συνεργασία, και πέρασαν στη συνέχεια τη διαδικασία αξιολόγησης της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας Naval Group.

Οι εταιρίες αυτές ήταν οι ΑΚΜΩΝ Α.Ε., ELFON, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, IDE INTRACOM, METKA, MEVACO, MILTECH HELLAS S.A. και TELETEL. Στο tweet που κοινοποίησε η εταιρία για την εκδήλωση αναφέρονται και άλλες εταιρίες SSA και Stelma, καθώς επίσης και ο ΣΕΚΠΥ, που είναι ο Σύνδεσμος των κατασκευαστών αμυντικού υλικού στην Ελλάδα. Συνεργασία θα υπάρξει και στον ερευνητικό τομέα με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Σε αυτές τις εταιρείες θα ανατρέχει κάθε φορά που η Naval Group θα χρειάζεται κάποια υπηρεσία ή προϊόν από αυτά για τα οποία έχουν επιλεγεί. Οι ευκαιρίες θα περιλαμβάνουν τόσο γαλλικά όσο και διεθνή προγράμματα. Υπενθυμίζεται, ότι η Naval Group συνεργάζεται ήδη με την ελληνική βιομηχανία καθώς η ελληνική εταιρεία Sunlight προμηθεύει μπαταρίες για τα προγράμματα υποβρυχίων.

Είναι φανερό ότι η γαλλική πλευρά επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη δυναμική που έχει προκύψει στη διμερή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου αναθεωρητισμού της Τουρκίας που έχει θέσει σε κίνδυνο νόμιμα κοινά συμφέροντα και των δυο χωρών.

Η Γαλλία, διά της εταιρίας Total δραστηριοποιείται στον τομέα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και σε “οικόπεδα” που έχει παραχωρήσει η ελληνική πλευρά, καθώς βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία, διά της επίδειξης συμπεριφοράς στρατιωτικού καταναγκασμού, επιχειρεί να ακυρώσει κάθε προοπτική αξιοποίησης είτε κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί είτε άλλων εκτιμώμενων, με παράλογες θεωρίες του είδους ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πάσης φύσεως, κατά παράβαση σαφέστατης αναφοράς του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Επίσης, επιδεικνύοντας επεκτατική διάθεση, ανακατεύεται πλέον με κάθε τρόπο σε περιοχές παραδοσιακής γαλλικής -και όχι μόνο- επιρροής όπως η Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα η σύγκρουση με τη Γαλλία, πέραν του διπλωματικού επιπέδου να περνά και στο στρατιωτικό.

Το τρέχων χρονικό διάστημα το γαλλικό Ναυτικό έχει στείλει το αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” στην κυπριακή ΑΟΖ και δίπλα στο τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” και μάλιστα συνοδευόμενο και από μη γαλλικά πλοία στην ομάδα μάχης, της ελληνική φρεγάτας “ΨΑΡΑ” συμπεριλαμβανομένης.

Η σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων είναι φυσιολογικό επακόλουθο να “συμπαρασύρει” και τους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Οι Γάλλοι στέλνουν σήμα ότι “επενδύουν” μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία αυτή να μακροημερεύσει, με αμοιβαία επωφελή τρόπο, καθώς οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και μπορεί η μία να ενισχύσει την άλλη. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών…