ΝΑΤΟ: Τα drone της συμμαχίας “βλέπουν” βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα…

Οι νέες δυνατότητες των drones του ΝΑΤΟ θα επιτρέψουν στη συμμαχία να κοιτά βαθιά στις ενδοχώρες ξένων χωρών, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Τα drones «θα πετούν πάνω από εδάφη χωρών του ΝΑΤΟ. Αλλά θα μπορούν να βλέπουν τι συμβαίνει πολύ πέρα ​​από τα σύνορα των γειτονικών χωρών και θα μας δίνουν μια πολύ καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο νορβηγικό μέσο Verdens Gang.

Ο τύπος του drone στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι το Global Hawk, ένα αεροσκάφος κόστους 220 εκατ. δολαρίων της εταιρείας Northrop Grumman, που έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης από μεγάλο ύψος. Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα, αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για 30 ώρες, με τους αισθητήρες τους να τους επιτρέπουν να προσδιορίζουν τι συμβαίνει σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από υψόμετρο 18 χιλιομέτρων.

Ο Στόλτενμπεργκ καυχήθηκε ότι τα νέα αυτά αεροσκάφη θα δώσουν στη συμμαχία ένα μοναδικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι «η μόνη χώρα που έχει κάτι τέτοιο». Δύο αναβαθμισμένα αεροσκάφη Global Hawk βρίσκονται σήμερα υπό δοκιμή στη Σικελία της Ιταλίας, ενώ άλλα τρία αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά, η συμμαχία έχει αγοράσει 10 drones.

Η νέα διοίκηση επιτήρησης εδάφους της συμμαχίας αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2022. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, οι εικόνες παρακολούθησης του συστήματος θα είναι διαθέσιμες και στα 29 μέλη της συμμαχίας. Το σύστημα είναι ξεχωριστό από τις αμερικανικές επιχειρήσεις επιτήρησης, που διεξάγονται σε τακτική βάση από τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις και τα ναυτικά αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Κριμαίας και του Κρασνοντάρ, καθώς και στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Η ρωσική αεράμυνα τακτικά στοχεύει και παρακολουθεί εκατοντάδες αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που επιχειρούν κοντά στα σύνορα και περιστασιακά επιστρατεύονται μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν τα ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη μακριά από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Η Μόσχα έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις πτήσεις αεροσκαφών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τις ασκήσεις κοντά στα σύνορά της, λέγοντας ότι η συμπεριφορά αυτή προκαλεί εντάσεις. Η συμμαχία έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει αυτές τις ενστάσεις. Οι δυνάμεις αεροπορικής άμυνας του Ιράν κατέδειξαν πρόσφατα τι μπορεί να συμβεί στα κατασκοπευτικά drones της Δυτικής Συμμαχίας αν εισέλθουν παράνομα στον εναέριο χώρο μιας χώρας, καταρρίπτοντας τον Ιούνιο ένα Global Hawk μετά από την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Ιράν.