Μυστηριώδης εξαφάνιση τάνκερ των ΗΑΕ στα στενά του Ορμούζ… Σχέση το Ιράν;

Τάνκερ των ΗΑΕ υπό παναμαϊκή σημαία που έπλεε στα στενά του Ορμούζ οδηγήθηκε στα ιρανικά χωρικά ύδατα και έπαψε να δίνει σημεία ζωής εδώ και δύο ημέρες, προκαλώντας ανησυχίες για την τύχη του.

Ουδείς γνωρίζει τι συνέβη στο τάνκερ Riah το βράδυ του Σαββάτου. Το νέο περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στην ίδια περιοχή και σε μια περίοδο έντασης μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ. Το Ιράν δηλώσει πως θα αγνοήσει άρθρα της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση από την συμφωνία των ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων εναντίον του.

Το Riah είναι ένα μικρό πετρελαιοφόρο μήκους 58 μ. που εκτελούσε συχνά δρομολόγια μεταξύ Ντουμπάι και Σαρίγια στα ΗΑΕ. Το σκάφος κατευθυνόταν στη Φουγιαρίγια των ΗΑΕ όταν χάθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Το σκάφος εκτελούσε το αυτό δρομολόγιο εδώ και τρεις μήνες. Ούτε πάντως το Ιράν, ούτε τα ΗΑΕ έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την εξαφάνιση του πλοίου. Ωστόσο στην υπόθεση υπάρχει και ένα ακόμα μυστήριο που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

Το πλοίο ανήκε στην με έδρα το Ντουμπάι Prime Tankers LLC, που όμως ανέφερε ότι το έχει πουλήσει στην εταιρεία Mouj Al-Bahar η οποία όμως δηλώνει πως δεν αγόρασε το πλοίο… Πρόσφατα ένα ιρανικό τάνκερ είχε αιχμαλωτισθεί στο Γιβρλατάρ και ο Ιρανός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ είχε δηλώσει πως το Ιράν θα ανταποδώσει.