Μπράβο στην Κύπρο που αντιστέκεται, ντροπή στην ΕΕ που λατρεύει Τουρκία

Η Κύπρος εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις των Ευρωπαίων να πει «ναι» στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αφού περιμένει πρώτα περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία. Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη η Λευκωσία θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της να ασκήσει βέτο σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όσο δεν αποφασίζεται μία κίνηση κατά της Τουρκίας.

«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των προτάσεών μας» τόνισε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Λευκωσίας. «Φαντάζομαι πως θα υπάρξει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν το αποκλείω να βγει τελικά κάτι, αλλά προς το παρόν δεν θα πόνταρα σε μία ευτυχή έκβαση» σχολίασε στο πρακτορείο ο Κύπριος διπλωμάτης.

Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται στη Σύνοδο χωρίς απόλυτη ταύτιση ως προς την τακτική. Η ελληνική πλευρά τονίζει τον κίνδυνο η επιμονή στη διασύνδεση της υπόθεσης της Λευκορωσίας με τις νέες κυρώσεις εις βάρος Τούρκων αξιωματούχων να κοστίσει, με την προσοχή να μετατίθεται από τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή αδιαλλαξία (όπως φαίνεται από την οπτική π.χ. χωρών της Βαλτικής).

Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο οι 27 καλούνται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες: Δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Άγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καμία αναφορά για την Τουρκία στο προσχέδιο

Είναι προφανές ότι στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής θα διαξαχθούν σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Αθανάσιος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες στο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά για την Τουρκία, σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, την υπόθεση Ναβάλνι και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή