Μπορεί και πώς να προσφέρει βοήθεια η Ελλάδα στις δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη;

Ο “πόλεμος της σαγιονάρας” στην Λιβύη, έχει καταστεί σαφές ότι συνεχίζεται χάρη στην ενεργό ή παρασκηνιακή κίνηση διαφόρων παικτών, που υποστηρίζουν το καθεστώς Σαράτζ και τον στρατάρχη Χαφτάρ. Πέραν της στρατολογήσεως μισθοφόρων, οι δυνάμεις των αντιμαχομένων στηρίζουν την όποια ισχύ τους στον εφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά, τα οποία κατά βάση προσφέρονται από τους υποστηρικτές τους.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ

Έχει καταστεί σαφές πλέον ότι η ενεργός εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο αυτόν, προκάλεσε εντός μερικών μηνών σοβαρή ανατροπή στο πεδίο της μάχης, επειδή μετέφερε περί τους 5.000 μισθοφόρους από την Συρία και ανέπτυξε προηγμένα οπλικά συστήματα στο πλευρό του GNA.

Συστήματα οπλισμένων UAV τύπου Bayraktar TB2S και Anka S, αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ155 Firtina των 155 mm, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων Τ122 των 122 mm, τεθωρακισμένα οχήματα Kirpi (4×4) αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, επέφεραν ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά, υποστηρίζονται με γενναία χρηματοδότηση από το Κατάρ, που έχει επιτρέψει την προμήθεια οπλισμού και πυρομαχικών για την διατήρηση όλο αυτό το διάστημα μιας τυπικής ισχύος από πλευράς GNA.

Ο LNA του Χαφτάρ είχε προηγηθεί, επιδιώκοντας την απόκτηση σοβαρού επιχειρησιακού πλεονεκτήματος με την χρήση οπλισμένων UAV τύπου Wing Loong κινεζικής κατασκευής, τα οποία προσέφεραν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Η ανάπτυξη των τουρκικών UAV ήταν μια κίνηση αντισταθμίσεως, η οποία αντιμετωπίσθηκε με την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir-S1 επίσης από τα ΗΑΕ.

Εκτιμάται ότι στον συγκεκριμένο αντιαεροπορικό αγώνα ο LNA απολαμβάνει της υποστηρίξεως συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου που μέσω παρεμβολών επιτυγχάνουν διακοπή της ζεύξεως επικοινωνιών των τουρκικών UAV, με αποτέλεσμα την κατάρριψή τους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συστήματα αυτά είναι ρωσικής προελεύσεως και ακριβώς επειδή πρόκειται για εξελιγμένα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν εξειδικευμένη εκπαίδευση, ο χειρισμός τους (όπως και των Pantsir-S1) γίνεται από Ρώσους που υπηρετούν με τον μανδύα της WAGNER GROUP. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ “ΑΝΩΔΥΝΗΣ” ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΠΟΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΧΑΦΤΑΡ…