Δύο ελληνικά ΤΠ κατά πάνοπλων Γερμανών: Μπέλες, Υποτομεύς Ροδοπόλεως…

Η XVIII Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) κατείχε το άκρο αριστερό της «Γραμμής Μεταξά» τον Απρίλιο του 1941. Η μεραρχία με πέντε μόλις τάγματα κατείχε μια γραμμή μήκους 40 χλμ. έχοντας ως εφεδρεία έναν μόλις λόχο. Στον τομέα της μεραρχίας υπαγόταν και τα οχυρά Ιστίμπεϊ, Κελκαγιά, Αρπαλούκι και Παλιουριώνες. Η μεραρχία είχε τάξει τις δυνάμεις της σε τρεις υποτομείς.

Αριστερά ο Υποτομέας Ροδοπόλεως, υπό τον αντισυνταγματάρχη Λουκά Κίτσο, διέθετε το ΙΙ/70 και ΙΙ/91 Τάγματα Πεζικού (ΤΠ), μια ορειβατική πυροβολαρχία με 4 πυροβόλων των 65mm, δύο πυροβόλα των 85mm και ένα αντιαρματικό πυροβόλο των 37mm. Στην περιοχή ευθύνης του υποτομέα δε υπήρχε κανένα οχυρό.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στον τομέα της XVIII ΜΠ από τις 05.15 της 6ης Απριλίου 1941. Στον Υποτομέα Ροδοπόλεως η κύρια γραμμή αντιστάσεως εκτεινόταν κατά μήκος τα κορυφογραμμής του Μπέλες. Ο αντισυνταγματάρχης Κίτσος είχε τάξει αριστερά το ΙΙ/70 ΤΠ και δεξιά το ΙΙ/91ΤΠ. Το πρώτο τελούσε υπό τον ταγματάρχη Κωνσταντίνο Γιακουμή και το δεύτερο υπό τον ταγματάρχη Στυλιανό Καλλονά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το  ΙΙ/91 με δύναμη δύο λόχων πεζικού, τεσσάρων όλμων των 81mm, οκτώ πολυβόλων και ενός αντιαρματικού πυροβόλου των 37mm κρατούσε μέτωπο 6 χλμ. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr