Μόσχα: Δόθηκε προθεσμία δύο ημερών στον Χάφταρ για μελέτη της συμφωνίας

Προθεσμία δύο ημερών, προκειμένου να μελετήσει και να εξετάσει το κείμενο της συμφωνίας εκεχειρίας, έλαβε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, στον απόηχο των χθεσινών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Μόσχα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε και έλαβε διήμερη προθεσμία, ώστε να συζητήσει τη συμφωνία εκεχειρίας με τους συμμάχους του.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η Μόσχα, ο επικεφαλής του LNA – κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων – τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ενότητα της Λιβύης.

Το ρωσικό υπουργείο, μάλιστα, υπενθύμισε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας έχει ήδη υπογραφεί από τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, αλλά και τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του LNA αποχώρησε από τη ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς να υπογράψει το επίμαχο κείμενο, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. «Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χαφτάρ, αν δεν σταματήσει την επίθεση» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ «δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη».

Οι διαπραγματεύσεις για την επισφράγιση της εκεχειρίας στη Λιβύη, κατέληξαν σε προσωρινό «αδιέξοδο», μετά την απόφαση του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) να αναχωρήσει από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει το σχετικό κείμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με λιβυκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Al-Arabiya», η άρνηση του Χαφτάρ οφείλεται στην Τουρκία, καθώς ο στρατηγός του LNA απορρίπτει κάθε τουρκική παρέμβαση και μεσολάβηση.