Μοντέρνα Τουρκία: Ξύλο και φυλακή… τότε τον πατέρα και σήμερα τον γιο!

Είχε μεγάλο, θρασύτατο “στόμα”. Αφού ανέβηκε στο βήμα της Bουλής στην Τουρκία, τόλμησε να χαρακτηρίσει τον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ “μεγάλο”. Ταχύτατα, 100 βουλευτές της συμπολίτευσης έτρεξαν πάνω του και τον ξυλοκόπησαν άγρια! Ο δαρμένος συγγραφέας και βουλευτής Çetin Altan, διώχτηκε και φυλακίστηκε για δύο χρόνια για την άποψή του.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Αυτά συνέβησαν στην Τουρκία του 1968, μα ο γιος εκείνου του κυνηγημένου βουλευτή θα ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, τόσο στο πνεύμα όσο και στη φυλακή! Η Τουρκία, σε πολλά, δεν έχει αλλάξει. Αναμφίβολα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, ο Ερντογάν ψάρεψε, φυλάκισε και εκδίωξε τους περισσότερους από τους αντιπάλους του στις τάξεις του στρατού.

Γνώριζε, όμως, καλά ότι δεν απειλούνταν μόνο από εκεί. Κάποιοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς οδηγήθηκαν αμέσως στα κρατητήρια διότι, δήθεν, αποπειράθηκαν να “ανατρέψουν τη μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την κυβέρνηση, να καταργήσουν τη συνταγματική τάξη, ενώ διέπραξαν και εγκλήματα για λογαριασμό ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Ένας εκ των κατηγορούμενων, όμως, ήταν πολύ πιο επικίνδυνος ακόμα και από δέκα στρατηγούς μαζί. Ο συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν, ο γιος του κομμουνιστή βουλευτή Çetin Altan που ξυλοκοπήθηκε άγρια το 1968 και που τα μυθιστορήματά του σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων, έπρεπε να σωπάσει. Όπως έγραψε ο Abdullah Ayasun, ο Αλτάν «έκανε τον κόσμο να θυμηθεί ξανά» το τουρκικό παρελθόν, το οποίο δεν ήταν αθώο και αυτό θα το πλήρωνε…

Να μάθεις να μη βγαίνεις στην τηλεόραση
Λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Αλτάν και τον αδελφό του με μια κατηγορία που και μόνο το άκουσμά της ακούγεται εξωφρενικό: ο κύριος Αλτάν εμφανίστηκε με τον αδελφό του σε τηλεοπτική εκπομπή και έστελνε απόρρητα μηνύματα ώστε να ενθαρρύνει τους πραξικοπηματίες του 2016. Ήταν από τους πρώτους δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα των διώξεων.

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017, ώστε τον Φεβρουάριο του 2018 οι δικαστές αποφάσισαν να τον στείλουν ισόβια στις φυλακές! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ