Μόνο “θα μας δηλητηριάσετε” δεν είπε για τα τρόφιμα στον Τούρκο η Ρωσίδα!

Η αναπληρώτρια επικεφαλής της Ρωσικής Επιθεώρησης Αγροτικής Οικονομίας Rosselkhoznadzor, Γιούλια Σβαμπαούσκενε, σε συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τροφίμων και Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας, Χαρούν Σέκιν, ανακοίνωσε την επιδείνωση της φυτοϋγειονομικής ποιότητας των φρούτων και λαχανικών που εισάγονται από αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με την Σβαμπαούσκενε, το έτος 2018 τα τουρκικά φρούτα και λαχανικά είχαν τεθεί σε καραντίνα για τη Ρωσία 1.495 φορές, περισσότεροι από 30.000 τόνοι μολυσμένων προϊόντων εμποδίστηκαν να εισαχθούν στη χώρα και ο όγκος των προϊόντων που απαγορεύονται για παραδόσεις υπερβαίνει σημαντικά τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. “Η σημερινή κατάσταση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη φυτοϋγειονομική ευημερία της Ρωσίας”, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax η Rosselkhoznadzor.

Η κ. Σβαμπαούσκενε σημείωσε ότι το ζήτημα που εξακολουθεί να είναι ανεξήγητο όσον αφορά την προσφορά τουρκικών μήλων και αχλαδιών μέσω των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας, προσθέτοντας ότι αυτή η διαδρομή είναι ύποπτη, διότι με τη μορφή τουρκικών προϊόντων μπορούν να εισαχθούν φρούτα με μη αναγνωρισμένη φυτοϋγειονομική κατάσταση στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε ότι το 2018 ενίσχυσε τον έλεγχο των εξαγόμενων προϊόντων και από τον Ιούλιο του 2019 σχεδιάζουν να ξεκινήσουν απολύμανση πιπεριών, τοματών, σταφυλιών και φραουλών που αποστέλλονται στη Ρωσία.

Ο Σετσκιν σημείωσε επίσης ότι η Rosselkhoznadzor θα λάβει πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των παραδόσεων φρούτων το 2018 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Λευκορωσία, αναφέροντας συγκεκριμένες χώρες αποδέκτες. Τα μέρη συμφώνησαν σε κοινές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Γεωργίας πρότεινε να αυξηθεί η ποσόστωση για την εισαγωγή τομάτας από την Τουρκία τρεις φορές.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/