Μέσω twitter έμαθαν οι Κούρδοι για την αμερικανική αποχώρηση

Δύο μέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή, για να αποφύγουν την εμπλοκή τους στις συγκρούσεις. Η απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη Βόρεια Συρία αποτέλεσε έκπληξη τόσο για τους Αμερικανούς αξιωματούχους όσο και για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες οι ΗΠΑ υποστήριξαν για αρκετό καιρό με στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων στην Συρία, ανέφερε το Newsweek επικαλούμενο τις δικές του πηγές.

«Κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση δεν μας είπε τίποτα: Όταν ακούσαμε τα νέα της αμερικανικής απόσυρσης, κυκλοφορούσε ήδη στο Twitter, δεν είχαμε ιδέα, ήμασταν με μία απορία “τι είναι αυτή η μ/κια;”», ανέφερε ένας ανώνυμος Κούρδος αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι πριν από την είδηση αυτή η μαχητική ομάδα σχεδίαζε μια στρατηγική για την εξάλειψη των υπολειμμάτων τόσο του Daesh όσο και της Hayat Tahrir al-Sham (ομάδα που πιστεύεται ότι καθοδηγείται από τους ηγέτες της Jabhat al-Nusra) στο συριακό έδαφος με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων.

Τώρα οι Κούρδοι είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση και για να το πετύχουν, θα μπορούσαν να «συνάψουν συμφωνία» με τη Ρωσία, ανέφερε το Newsweek, επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου. Ο Γενικός Διευθυντής των SDF, Μαζλούμ Κομπάνι, ανέφερε ανοιχτά σε συνέντευξή του στο CNN ότι αυτό το σενάριο είναι μια επιλογή εάν οι ΗΠΑ δεν κατορθώσουν να προστατεύσουν τους Κούρδους από την Τουρκία.

«Πρέπει να ξέρω αν είστε σε θέση να προστατεύσετε τον λαό μου, να σταματήσετε τις βόμβες από το να πέφτουν σε εμάς ή όχι. Πρέπει να ξέρω, γιατί αν δεν είστε, πρέπει να συνάψω μια συμφωνία με την Ρωσία και το καθεστώς τώρα και να καλέσω τα αεροπλάνα τους για να προστατεύσουν αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Μαζλούμ σε μια συνομιλία με τον Ουίλιαμ Ρόμπουκ, τον αναπληρωτή Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε εκφράσει επίσης την άποψή του σε συνέντευξή του στο CBS στις 13 Οκτωβρίου ότι οι Κούρδοι ενδεχομένως να ζητήσουν την βοήθεια της Δαμασκού και της Ρωσίας. Είπε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε οι ΗΠΑ θα κατέληγαν να εγκλωβιστούν μεταξύ δύο στρατιωτικών δυνάμεων και για να το αποφύγουν αυτό, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσύρει περίπου 1.000 στρατιώτες της από τη Βόρεια Συρία.

Η έκθεση του Newsweek ότι η απόσυρση ήρθε ως μια συνολική έκπληξη για τους Αμερικανούς αξιωματούχους αντικρούει μια προηγούμενη από το Yahoo News, η οποία επικαλούνταν έναν ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας ότι η απόφαση είχε «συζητηθεί μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων στο Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο».

​Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Βόρεια Συρία στις 7 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας με στόχο τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη. Ο πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει σκληρή κριτική για την απόφασή του εντός των ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε να αλλάξει γνώμη υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμμετάσχει αρκετά σε «ατελείωτους πολέμους» στη Μέση Ανατολή, καλώντας τους ένα «λάθος».