Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για την Ελλάδα

Η υπόθεση του παράνομου μνημονίου της Τουρκίας με το καθεστώς της Τρίπολης είναι άκρως επικίνδυνη. Αυτό είναι γνωστό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η διεφθαρμένη κυβέρνηση αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, άρα και από την…Ελλάδα! Οπότε, ακόμα και αν παρανομεί οι αποφάσεις της έχουν μία άλφα νομιμότητα. Αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και αποδεκτές αυτές οι αποφάσεις. Όσο και να μας κάνει εντύπωση, στο θέμα αυτό οι Αμερικανοί είναι υποστηρικτικοί αναφορικά με τα δίκαια της χώρας μας. Οι ανακοινώσεις τους για τις θέσεις τους στο ζήτημα, είναι πολύ καλές για τη χώρα μας.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αυτό που απουσιάζει είναι το …μαστίγιο. Πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να απευθυνθεί στο ανώτατο επίπεδο στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και να εκφράσει τη θέση της, όπως τη δημοσιοποίησε επίσημα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πότε θα σταματήσουν τους Τούρκους οι ΗΠΑ; Όταν προκαλέσουν πόλεμο και τινάξουν στον αέρα τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προς όφελος της Ρωσίας; Μόνο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξυπηρετείται από ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Όχι το ΝΑΤΟ, όχι η Αμερική.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο υποστηρίζουν την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η Αμερική δεν φαίνεται ότι θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουν όλοι όσοι μιλούν με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου. Φαίνεται ότι παρά την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τη δουλειά την κάνουν οι Τούρκοι για τους Αμερικανούς. Χωρίς να υπάρχουν και χειροπιαστές αποδείξεις γι’ αυτό, καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί ειρηνική λύση και επανένωση της διχασμένης πολύπαθης χώρας. Σε αντίθεση με την Τουρκία, που σχεδιάζει αιματοκύλισμα και έλεγχο όλης της χώρας

Ο άγνωστος Χ παραμένει πάντα ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο, και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των συνεργατών του, τηλεφώνησε στον Χαλίφα Χάφταρ και στην ουσία τον στήριξε. Είχε παγώσει το σύμπαν τότε, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον στρατάρχη της Λιβύης, ο οποίος στο παρελθόν συνεργαζόταν με τη CIA. Η συνομιλία έγινε στις 15 Απριλίου 2019, και ανακοινώθηκε στις 19 του μήνα αν και δεν αφορούσε μία κουβέντα με εκλεγμένο ηγέτη. Οι τάσεις του κ. Τραμπ προς τον «αυταρχισμό» μπορεί και να καθοδήγησε την όποια συμπάθεια του προς τον Χάφταρ.

Ο φόβος στο δυτικό κόσμο, και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους, αν και είναι διχασμένοι και γι’ αυτό το θέμα, είναι ο εξής, και η επισήμανση από τη Γαλλική Προεδρία είναι σημαντική. Είναι κάτι που διακινείται ως ερώτημα και σε κυβερνητικούς κύκλους και σε δεξαμενές σκέψης. Ο φόβος, λοιπόν, είναι μία συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τη διχοτόμηση της Λιβύης, που σημαίνει ότι η Δύση χάνει τη σημαντική στρατηγικά χώρα, διότι με τα σημερινά δεδομένα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρείται πιστός σύμμαχος, αλλά ένας ηγέτης που πήρε το δικό του δρόμο, κάνοντας τις δικές του περιστασιακές συμμαχίες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ