Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση των χωρικών υδάτων

Την απόλυτη στήριξή του στο πρόσωπο του Χρήστου Σταϊκούρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, και τόνισε ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική φέρνει αποτελέσματα.

“Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο” είπε ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που άρχισε να εκδηλώνεται λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά κλιμακώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του δεύτερου κύματός της όπως είπε και πρόσθεσε:

“Η πρώτη της φάση αναπτύχθηκε την περασμένη άνοιξη στον Έβρο, με την ασύμμετρη επίθεση από κατευθυνόμενες, παράνομες εισβολές μεταναστών, απειλή την οποία απέκρουσαν με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση, η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αποδεικνύοντας τότε εκείνο που σήμερα είναι απολύτως εμφανές: Τη σύνδεση δηλαδή του μεταναστευτικού με τις επιβουλές της εθνικής κυριαρχίας. Και βέβαια, εδραιώνοντας στην πράξη την ταύτιση των ελληνικών συνόρων με τα ανατολικά όρια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και είπε ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 οι αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μειώθηκαν κατά 73% σε σχέση με τις αρχές του 2019 ενώ οι φιλοξενούμενοι στα νησιά είναι πλέον οι μισοί.

Όπως είπε η κυβέρνηση απαντά στην Τουρκία με ενεργητική διπλωματία και επιτέθηκε στον κ.Τσίπρα: “Συγγνώμη, δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους έξι μήνες, κ. Τσίπρα; Πού ζείτε επιτέλους; Δεν έχετε καταλάβει ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά ή τουρκοκυπριακή διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε πια συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής που θέτουν ένα ξεκάθαρο χρονικό όριο στην Τουρκία, το Δεκέμβριο.

“Χρονικό όριο στο οποίο εάν η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αυτή τη στάση μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Δεν έχετε δει την απόφαση του Συμβουλίου; Δεν γνωρίζετε εσείς, που έχετε κάνει τόσες επίπονες διαπραγματεύσεις στα Συμβούλια, ότι αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει συμπεράσματα Συμβουλίου και ότι αυτή η προσπάθεια μετατόπισης της κοινής γνώμης ευρωπαϊκών χωρών είναι επίπονη και πρέπει να γίνει με πολύ συστηματικό τρόπο; Δεν βλέπετε, κ. Τσίπρα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια;”.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “μέχρι στιγμής το μόνο το οποίο ακούω από εσάς για την εξωτερική πολιτική είναι το «συγγνώμη, δεν προφτάσαμε»” και πρόσθεσε: «Δεν προφτάσαμε. Το θέλαμε κι εμείς. Δεν προφτάσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο» και έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει. «Δεν προφτάσαμε, να υπογράψουμε Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία» και έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει.

«Δεν προφτάσαμε να υπογράψουμε Συμφωνία Μερικής Οριοθέτησης με την Αίγυπτο» και έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει. Όλα αυτά τι είναι; Δεν είναι απτά αποτελέσματα; Δεν δείχνουν μία ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία κάνει τι, κ. Τσίπρα; Παίρνει μια γενική διατύπωση περί συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο και τη μετατρέπει σε απτά, συγκεκριμένα αποτελέσματα”. Τέλος μιλώντας για την εθνική κυριαρχία ανέφερε ότι κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται.

“Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη. Τα γνωρίζετε όλα αυτά διότι διατελέσατε Πρωθυπουργός, να είστε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μία λογική η οποία μου παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα” είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση να προχωρήσει, ενώ ανήγγειλε την πρόσληψη 15.000 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός της επόμενης πενταετίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ