Μήπως η έκρηξη στη Βηρυτό σχετίζεται με την αυριανή αναμενόμενη ανακοίνωση;

Λίγες μέρες πριν την μεγάλη καταστροφή της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό με τους εκατοντάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες, το Διεθνές Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο για τον Λίβανο, με έδρα (και αυτό) την Χάγη είχε ανακοινώσει ότι την Παρασκευή 7 Αυγούστου, θα δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία των δικαστών για τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Ραφίκ Χαρίρι, τότε πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Γράφει η Μαρούδα Μαρία-Ντανιέλλα
ΠΗΓΗ: SLpress

Κανείς δεν περίμενε ότι η απόφαση που αναμένεται 15 χρόνια θα ανακοινωθεί(;) μέσα στην εκρηκτική αυτή συγκυρία ενός Λιβάνου σε παρατεταμένο διχασμό, στη δίνη μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κρίσης. Επίσης εν μέσω διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς και τους τελευταίους μήνες και κατά της διαχείρισης από την κυβέρνηση της πανδημίας Covid 19.

Την 14η Φεβρουαρίου 2005, ένα φορτηγό φορτωμένο με 3.000 κιλά εκρηκτικών υψηλής ποιότητας ανατινάχτηκε, καθώς η αυτοκινητοπομπή του Ραφίκ Χαρίρι πέρναγε από το παραλιακό ξενοδοχείο Saint Georges της Βηρυτού, σκοτώνοντας τον ίδιο και 21 ακόμη θύματα.

Η έκρηξη που σκότωσε τον πρώην σουνίτη ηγέτη του Λιβάνου, με ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση, είχε προκαλέσει τότε αναταραχή, μαζικές διαδηλώσεις και ένα κύμα διεθνών πιέσεων.

Σε συνέχεια έκθεσης ειδικής διερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ που συνέδεσε τη Δαμασκό του Ασάντ με την βομβιστική ενέργεια, η Συρία αναγκάστηκε να τερματίσει την 29ετή στρατιωτική παρουσία της στον Λίβανο.

Πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις πυροδοτήθηκαν εντός του Λιβάνου και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όταν η ανακριτική ομάδα άρχισε να διερευνά πιθανούς δεσμούς με το θάνατο του Χαρίρι της Χεζμπολάχ και σουνιτικών αραβικών κρατών του Κόλπου που αντιτίθενται στην Τεχεράνη.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την δολοφονία Χαρίρι έρχεται σε μια περίοδο που ο Λίβανος καταρρέει, ενώ η τελευταία καταστροφή στο λιμάνι της Βηρυτού επιτείνει το σκηνικό διάλυσης της χώρας.

Αν και λίγοι αναμένουν ότι οι κατηγορούμενοι θα παραδοθούν εάν η απόφαση είναι καταδικαστική, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια καταδίκη, θα διευρύνει περισσότερο το χάσμα σε μια χώρα που ακροβατεί από το 1975.

Οι υποστηρικτές του Χαρίρι, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Σαάντ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός, αναφέρουν ότι δεν επιδιώκουν εκδίκηση, αλλά σεβασμό της δικαστικής ετυμηγορίας. Όπως ανακοίνωνε χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες ο υιός Χαρίρι:

«Εμείς… προσβλέπουμε η 7η Αυγούστου να γίνει ημέρα αλήθειας και δικαιοσύνης για τον Λίβανο, αλλά και ημέρα τιμωρίας για τους εγκληματίες». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ