Μείωση της στρατιωτικής της “έκθεσης” στη Συρία επιδιώκει η Ρωσία

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία μετά τις επιτυχίες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εναντίον των «τρομοκρατών», αναφέρουν ρωσικά μέσα, επικαλούμενα στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σχέδιο της Μόσχας προβλέπει ότι θα παραμείνουν στη Συρία μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας και στρατιωτικοί σύμβουλοι, καθώς και μονάδες που θα φρουρούν τις εγκαταστάσεις στο Χμέιμιμ και στην Ταρτούς. Ο αριθμός των αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία μπορεί επίσης να μειωθεί, όμως τα αντιαεροπορικά συστήματα προστατεύουν τις ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν, ανέφεραν οι πηγές.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση θα είναι ο πρόεδρος Πούτιν, ανέφερε πηγή, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τέτοιες αποφάσεις δεν ανακοινώνονται».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του διέψευσε την πληροφορία και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Στις 16η Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ότι η επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία πλησιάζει στο τέλος της.