Μήνυμα Σάφα στο Μαξίμου: Ο Σκαραμαγκάς είναι “πολύ βιώσιμος”

«Εγώ δεν είμαι νομικό γραφείο να κυνηγάω διαιτησίες, είμαι ναυπηγός πλοίων, αφού κι εμείς κι εσείς δηλώνουμε ικανοποιημένοι από την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, ελάτε να την εφαρμόσουμε», ήταν το μήνυμα του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ισκάνταρ Σάφα, ιδιοκτήτη της Privinvest Holdings, στη συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, από το σπίτι του στο Λονδίνο, η οποία μεταδόθηκε από την εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από την εκπομπή έλλειπαν μόνο οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης που επέλεξε να αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως και το μοναδικό που παρουσιάστηκε ήταν λίγο περίεργο: Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι φάνηκε, χωρίς να φανούν περισσότερα στοιχεία, όπως για παράδειγμα πότε εστάλη και σε ποιον.

Το έγγραφο αυτό, για το οποίο ασφαλώς μόνο το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να «φωτίσει», εμφανιζόταν να αναφέρει προς την κυβέρνηση, ότι ενώπιον της ανάγκης ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που είχε δώσει το ελληνικό Δημόσιο στο πολιτικό τμήμα του Σκαραμαγκά τη δεκαετία του 1990, θα πρέπει να αγνοήσει την όποια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Πέραν της αυτονόητης έκπληξης και απορίας που προκαλεί το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλεί κράτος μέλος να παραβιάσει την απόφαση ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου, κάτι που χρήζει σαφούς διευκρίνισης και από τις Βρυξέλλες, ο Ισκάνταρ Σάφα, ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτα για να ανακτήσει τις παράνομες επιδοτήσεις με τη μέθοδο που έχει υποδειχθεί από την ΕΕ.

Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι ενώ ακόμα και εντός του 2017 εκλήθη με σχετική επιστολή να πάρει τα μη στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία (assets) του ναυπηγείου και να τα βγάλει σε πλειστηριασμό, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Όσον αφορά τη μεγάλη δεξαμενή (νο.5), η θέση της ιδιοκτησίας του Σκαραμαγκά είναι, ότι αποτελεί κρίσιμο τμήμα των δραστηριοτήτων του ναυπηγείου στον στρατιωτικό τομέα και ως εκ τούτου δεν αποδεσμεύεται για να πλειστηριαστεί.

Ο Ισκάνταρ Σάφα ανέφερε ότι πέραν του ποσού που έχει δημοσιοποιηθεί ότι του επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο, η απόφαση διατάζει και την έναρξη ναυπήγησης των δύο επιπλέον υποβρυχίων, με αποτέλεσμα το ποσό να εκτοξεύεται πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν έχει καμιά ιδέα για το πώς θα βρει αυτά τα χρήματα το ελληνικό Δημόσιο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα οικονομικά του ελληνικού κράτους.

Σε μια σαφή διατύπωση δυσαρέσκειας, αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν το ελληνικό κράτος σταμάτησε να πληρώνει για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των γερμανικών υποβρυχίων Type 214, που διέθεσε τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και τους εργαζόμενους στο Πολεμικό Ναυτικό και μέσω αυτής της συμφωνίας ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν τα υποβρύχια.

Δήλωσε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η συμφωνία θα είχε οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην ιδιοκτησία του ναυπηγείου και το ελληνικό κράτος, κάτι που δεν συνέβη. Όπως μάλιστα προέκυψε από σχετική αναφορά στο ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στο ναυπηγείο, «το Πολεμικό Ναυτικό καλόμαθε»!

Εκτός των υποβρυχίων, αξιοποίησε τη συγκυρία για να πραγματοποιήσει από τις πιο απλές ως μείζονες επισκευές σε πλοία του στόλου (σε δυο φρεγάτες π.χ. επισκευάστηκε το ελικοδρόμιο), με τον γραμματέα του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ των εργαζομένων (Μπαλογιάννης), να προχωρά σε λεπτομερή περιγραφή του έργου που προσφέρθηκε στο Ναυτικό.

Για τις σχέσεις του με τους εργαζόμενους, ο Ισκάνταρ Σάφα αναγνώρισε ότι οφείλονται χρήματα, όχι όμως στο ύψος του ποσού που ανέφερε στο ρεπορτάζ ο πρόεδρος του σωματείου (Καρακίτσος), τοποθετώντας την οφειλή, συνολικά στα 155 εκατομμύρια ευρώ κυρίως για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Καταληκτικά, παρότι η τοποθέτηση Σάφα ήταν σαφής, ότι η δουλειά του είναι η ναυπήγηση πλοίων όπως στα πολλά ναυπηγεία που διαθέτει ανά τον κόσμο και όχι «να τρέχει πίσω από διαιτησίες», καλώντας την κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσουν από κοινού την κοινή πεποίθηση περί νίκης που έχουν, να εφαρμόσουν την απόφαση, κατέληξε με μια έμμεση απειλή.

«Εάν υπάρχουν διαφορετικές ατζέντες», είπε ο Σάφα, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε με την τελευταία λέξη, «εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την επένδυσή μας», μια αναφορά που φαίνεται πως αξιολογήθκε και από τον Τάσο Τέλλογλου, καθώς προλογίζοντας την εκπομπή, εκτίμησε ότι η μη επίλυση της διένεξης, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες και καταδίκες.

Εάν κανείς αναζητήσει και το αισιόδοξο μήνυμα σε αυτή τη σύγκρουση ελληνικού Δημοσίου και ιδιοκτησίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι η αναφορά του Ισκάνταρ Σάφα όταν ερωτήθηκε για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, καθώς απάντησε, «δεν είναι μόνο βιώσιμα, αλλά πολύ βιώσιμα» (very viable), εννοώντας λογικά, αφενός την προϋπόθεση να τα αφήσουν να δουλέψουν, σε συνδυασμό -αφετέρου- με την πληθώρα συμβολαίων που αναλαμβάνουν κι εκτελούν οι ναυπηγικές μονάδες της Privinvest παγκοσμίως.