Μικρά Ασία – Τσαμ Τεπέ… Συντριβή τουρκικής αντεπίθεσης διά της λόγχης!

Μετά τη μεγάλη νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Εσκί Σεχήρ, το Β’ Σώμα Στρατού (Β’ ΣΣ) διατάχθηκε να προελάσει προς το Σεϊντί Γαζή. Έτσι το Β’ ΣΣ διέταξε, με την σειρά του, τη ΧΙΙΙ Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) και το Απόσπασμα Πλαστήρα να καταδιώξουν τους Τούρκους. Πληροφορίες της ΧΙΙΙ ΜΠ ανέφεραν ότι οι Τούρκοι κατείχαν την τοποθεσία του Σεϊντί Γαζή με τρεις μεραρχίες πεζικού (8η, 11η και 57η ΜΠ) και δύο μεραρχίες ιππικού (2η και 14η) ως πλαγιοφυλακή του αριστερού τους πλευρού, έναντι του Αποσπάσματος Πλαστήρα.

Στις 7 Ιουλίου 1921 οι Τούρκοι αποφάσισαν να επιτεθούν πρώτοι κατά των θέσεων της ελληνικής ΧΙΙΙ ΜΠ στην κορυφογραμμή του Τσαμ Τεπέ. Οι Τούρκοι έριξαν τον όγκο της 8ης ΜΠ, ενισχυμένης με ένα σύνταγμα της 57ης και την 11η ΜΠ σε δεύτερο κλιμάκιο.

Απέναντί τους βρισκόταν το ΙΙΙ/3 Τάγμα Πεζικού (3ο τάγμα του 3ου Συντάγματος Πεζικού -ΣΠ). Οι Τούρκοι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, στις 04.00 τα ξημερώματα και κατάφεραν να ανατρέψουν, αρχικά, το ΙΙΙ/3 Τάγμα. Σύντομα όμως το τάγμα ανασυγκροτήθηκε και με φανατισμένη αντεπίθεση με τη λόγχη, ανέτρεψε τους Τούρκους και ανακατάλαβε το σύνολο της αρχικής του τοποθεσίας.

Ωστόσο οι Τούρκοι ήταν πολλοί και πίεσαν ασφυκτικά το τάγμα, το οποίο υπέστη πολύ σοβαρές απώλειες, με όλους σχεδόν τους αξιωματικούς του να τίθενται εκτός μάχης. Η άφιξη ενός εφεδρικού ελληνικού λόχου σταθεροποίησε, για λίγο, την κατάσταση, αλλά οι Τούρκοι επέμειναν και σχεδόν διέσπασαν τις γραμμές του τάγματος. Με την επέμβαση ενός ακόμα λόχου του ΙΙ/3 Τάγματος, τελικά, η τουρκική επίθεση αποκρούστηκε, μετά από άγρια συμπλοκή, σώμα με σώμα, με τις ξιφολόγχες, τα κοντάκια, τις πέτρες, τις γροθιές. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr