Μικρά Ασία – μάχες Ντεμιρτζί: Ελληνικές παλινωδίες, σύγχυση, ασυνεννοησία

Στα τέλη Ιουνίου 1919 η Μεραρχία Κυδωνιών (ΜΚ) ανέλαβε την εκκαθάριση της περιοχής του Ντεμιρτζί στο κέντρο του ελληνικού μετώπου στη Μικρά Ασία. Οι ελληνικές δυνάμεις είχαν ήδη υπέρ-επεκταθεί από τη βόρεια μικρασιατική ακτή μέχρι την ιταλική ζώνη κατοχής.

Η ΜΚ εκκαθάρισε την περιοχή μέχρι τις 15 Ιουλίου και άρχισε να αποσύρει τα τμήματά της. Ωστόσο πληροφορίες για την συγκέντρωση ισχυρών τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή οδήγησαν τη μεραρχία στο να εγκαταστήσει τάγμα της στο Ντεμιρτζί.

Στις 18 Ιουλίου τουρκική δύναμη 2.400 ανδρών ενισχυμένη με τρία πυροβόλα, επιτέθηκε στο ελληνικό τάγμα το οποίο αφού πολέμησε μόνο του για ώρες υποχρεώθηκε να υποχωρήσει στη Μπορλά έχοντας υποστεί πολύ βαριές απώλειες – 47 νεκροί, 93 τραυματίες, 37 «εξαφανισθέντες». Την επομένη ο διοικητής της ΜΚ Αλέξανδρος Οθωναίος μετέβη στη Μπορλά και αφού ενημερώθηκε ζήτησε την απόσυρση της μεραρχίας από τις ακάλυπτες προωθημένες θέσεις.

Η διοίκηση είχε όμως άλλη άποψη και αφού ενίσχυσε τη ΜΚ με απόσπασμα της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), το 9ο Σύνταγμα Κρητών, πυροβολαρχία και ουλαμού ιππικού, τη διέταξε να προχωρήσει στην εκκαθάριση της περιοχής Ντεμιρτζί – Σιμάβ. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr