ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Ο ψηλότερος Έλληνας του 2,37 και οι Πόντιοι ήρωες…

Ένα σπάνιο έκθεμα στο Μουσείο Ανατομίας εντυπωσιάζει γιατί δείχνει τον Έλληνα γίγαντα του οποίου ο σκελετός έχει συναρμολογηθεί και διατίθεται για παρατήρηση και μελέτη στους φοιτητές της Ιατρικής σχολής. Όμως ο αποκαλούμενος γίγαντας της Πτολεμαΐδας είχε ύψος 2,37 μέτρα και έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια εποχή, όπου ο μέσος Έλληνας είχε ύψος 1,62.

Αυτό φαίνεται και στην φωτογραφία με τον άνδρα που στέκεται δίπλα στον ψηλότερο Έλληνα. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση ο «κοντός» ονομάζεται Σπύρος Σουρμελής και υπήρξε κτηματίας, έμπορος ξηρών καρπών από την Κερασούντα.

Ο ίδιος και ο αδελφός του Ιορδάνης (εμποροτραπεζίτης), υπήρξαν μάρτυρες του ποντιακού Αγώνα. Κρεμάστηκαν στις αγχόνες της Αμάσειας τον Αύγουστο του 1921 μετά από διώξεις, βασανιστήρια και δίκες παρωδία.

Τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας ήταν ειδικά δικαστήρια που οργανώθηκαν από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ. Στόχευαν στην μαζική εξόντωση των Ελλήνων εκπροσώπων του Πόντου, κάτω από ένα νομιμοφανές πλαίσιο.

Πραγματοποιήθηκαν στην Αμάσεια στο τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Ο συνολικός αριθμός των εκτελεσθέντων πιστεύεται ότι ανήλθε σε 400-450 περίπου άτομα, από τους οποίους οι 155 υπήρξαν εξέχουσες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ