Μιχάλης Ιγνατίου: “Αλήθεια είναι ότι είχαμε σοβαρό επεισόδιο… έμεινε κρυφό”

Αυτές τις ώρες γίνεται πράγματι μία μεγάλη προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά δεν νομίζουμε ότι επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Αντίθετα φαίνεται ότι έχουμε κλιμάκωση, έστω και αν κυκλοφορεί ότι το Oruc Reis έχει φύγει και ήδη έχει εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο στόλοι είναι απέναντι. Οι διαθέσεις περιγράφονται ως “άγριες”. Ο φόβος για κατά λάθος επεισόδιο τρομάζει το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Και η αλήθεια είναι ότι το πρωί της Τετάρτης είχαμε ένα σοβαρό επεισόδιο, αν και έμεινε κρυφό.

Η αμερικανική κυβέρνηση, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο εξήγησε σε όλους τους τόνους στην Άγκυρα ότι απορρίπτει κάθε πολεμική ενέργεια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ και συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική κινητοποίησε τα διπλωματικά και στρατιωτικά κανάλια.

Οι Αμερικανοί είπαν στην Άγκυρα ότι ανησυχούν βαθύτατα για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησαν να αποφευχθεί πάση θυσία η σύγκρουση, επειδή τίθενται σε κίνδυνο τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ζήτησαν ακόμα από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ