Μιχαήλ Παλαιολόγος: Μια εκπληκτική νίκη στη Μακεδονία με μόλις 50 άνδρες

Το 1251 ο Μιχαήλ του Δεσποτάτου της Ηπείρου, επηρεασμένος από τους Λατίνους επιχείρησε να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη, σπάζοντας τη συνθήκη που είχε συνομολογήσει με το κράτος την Αυτοκρατορία Νίκαιας. Ωστόσο, ο στρατός του στασίασε και ενώθηκε με τα στρατεύματα των αντιπάλων του. Ο Βατάτζης, μη επιθυμώντας να ανοίξει και νέο μέτωπο, υπέγραψε συνθήκη με τον ηγεμόνα της Ηπείρου. 

Αυτή ήταν και η τελευταία επιτυχία του Ιωάννη Βατάτζη, ο οποίος το 1254, πέθανε αφήνοντας στον θρόνο τον γιο του, Θεόδωρο, ο οποίος σύντριψε τους Βούλγαρους (στη Θράκη και στα στενά του Κλειδίου), οι οποίοι αναίτια είχαν επιτεθεί σε σειρά ελληνικών πόλεων στη Θράκη και τη Μακεδονία. Ενεπλάκη επίσης σε πόλεμο με το Δεσποτάτο της Ηπείρου και απέσπασε μερικά φρούρια.

Αργότερα υπογράφτηκε νέα συνθήκη μεταξύ των δύο κρατών, που συνδέθηκαν και με συγγενικούς δεσμούς. Ωστόσο, ο δεσπότης της Ηπείρου δεν αποδέχτηκε στην πραγματικότητα ποτέ την υπεροχή του κράτους της Νίκαιας και έφτασε στο σημείο να συμμαχήσει ακόμα και με τους Λατίνους. Στο μεταξύ, ο Θεόδωρος ασθένησε βαριά –η ψυχική του υγεία ήταν ήδη διαταραγμένη. Κατά τη διάρκεια κρίσεων που τον βασάνιζαν είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Μέγα Κοντόσταβλο, στρατηγό Μιχαήλ Παλαιολόγο, έναν από τους αξιότερους, στα πολεμικά, άνδρες, που είχε δίπλα του.

Ωστόσο, σύντομα η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο για τον Θεόδωρο, καθώς ο δεσπότης της Ηπείρου επιτέθηκε στις κτήσεις της Νίκαιας. Ο Θεόδωρος αποφάσισε τότε να στείλει στη Μακεδονία τον καλύτερο στρατηγό του, τον Μιχαήλ Παλαιολόγο, τον οποίο συγχώρεσε και αφού τον αποκατέστησε στο αξίωμά του, τον έστειλε στη Μακεδονία, επικεφαλής, όμως, ενός μικροσκοπικού στρατιωτικού σώματος.

Επικεφαλής λίγων Μακεδόνων στρατιωτών, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr